10 Haziran 2012 10:34

Newsweek’ten kürtaj yorumu: Bir Erdoğan klasiği!

NEWSWEEK’in Moskova ve İstanbul Büro Şefi Owen Matthews, Türkiye’de kürtajın kısıtlanması önerisinin “yeni bir savaşı tetiklediği” yorumunu yaptığı analizinde “Türban hakları savaşında Erdoğan AB’nin desteğine sahipti. Kürtaja karşı son kampanyası ise, AB yetkililerden çok farklı bir yanıt aldı&rdquo

Newsweek’ten kürtaj yorumu: Bir Erdoğan klasiği!
Paylaş

NEWSWEEK’in Moskova ve İstanbul Büro Şefi Owen Matthews, Türkiye’de kürtajın kısıtlanması önerisinin “yeni bir savaşı tetiklediği” yorumunu yaptığı analizinde “Türban hakları savaşında Erdoğan AB’nin desteğine sahipti. Kürtaja karşı son kampanyası ise, AB yetkililerden çok farklı bir yanıt aldı” diye yazdı. Matthews, “Türkiye’de Kürtaj Yasası, Devlete karşı Cami Konusunda Yeni Bir Savaş Tetikledi” başlıklı analizine “Türkiye’deki kültür savaşlarının son raundunda İstanbul’da binlerce kadın sokağa döküldü” diye başladı.Analizde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “kürtaj cinayettir” yönündeki sözlerinin, Türk toplumunda “dinin rolüne ilişkin yeni bir çatışmayı tetiklediği”, bu çatışmada tarafların ise “laik, Batılaşmış kentsel azınlık” ile AKP’nin “gücünü aldığı muhafazakar İslami merkezi bölge” olduğu öne sürüldü.

‘AB’DEN FARKLI YANIT GELDİ’

“Erdoğan ve müttefikleri”nin “türban” mücadelesini kazandıklarını kaydeden Matthews, “Türban hakları savaşında Erdoğan Avrupa Birliği’nin desteğine sahipti. Kürtaja karşı son kampanyası ise, AB’li yetkililerden çok farklı bir yanıt aldı” yorumunu yaptı.
Matthews, Avrupa’da kürtaj hakları konusunda standart bulunmadığına, bazı Katolik ülkelerde yasak veya sınırlama bulunduğuna dikkat çekti, ancak birçok Avrupalı gözlemcinin, “Erdoğan’ın dini bir gündem empoze etmeye çalışmasından kaygı duyduğunu” yazdı ve şöyle devam etti: “İstanbul’daki Batılı bir diplomat, ‘İktidarının ilk yıllarında AKP’nin önceliği, ifade özgürlüğü yasalarında reform yaparak, ordunun siyasi rolünü azaltarak Türkiye’de totalitarizmin mirasını ortadan kaldırmaktı. Şimdi ise Erdoğan, dini temelli toplum mühendisliği yetkisi olduğuna inanıyor, bu da Türkiye’nin Avrupa’daki birçok dostu için bir kaygı’ diyor.”
Matthews, AKP’nin son olarak “benzer bir plana” Başbakan’ın zinanın suç sayılmasını önerdiği 2004 yılında giriştiğini, ancak o dönemde Türkiye AB üyeliğini tüm güçle hedeflediği için Avrupa liderleri söz konusu öneriye sert eleştirilerle yanıt verdiğinde Erdoğan’ın “sessizce” vazgeçtiği yorumunu yaptı. Matthews, analizinde kürtaj adımının, AKP yerel otoriterlerinin, içki yasaklama, sadece kadınlar için otobüs gibi girişimlerinin ardından atıldığını, bunların da “tırmanan İslamlaşma” iddialarını tetiklediğini yazdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diplomalı turist rehber dönemi başlıyor

SONRAKİ HABER

Erkekler de kürtaj yasağına karşı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...