31 Ocak 2017 09:33

‘Referandumda işçilerin tüm kazanımları da oylanacak’

EMEP Yenimahalle İlçe Örgütü’nün düzenlediği etkinlikte ‘evet’ denmesi halinde işçilerin tüm kazanımlarının tehlikeye gireceğine dikkat çekildi.

Paylaş

Emek Partisi Yenimahalle İlçe Örgütü tarafından düzenlenen etkinlikte Anayasa değişikliğine “evet” denilmesi halinde, işçilerin tüm kazanımlarının tehlikeye gireceğine dikkat çekildi. Etkinlikte referandum çalışmalarında işçilerin güncel sorunları ve taleplerinin öne çıkarılmasını gerektiği vurgulandı. 

‘DESPOTİZM ARTTIKÇA İŞÇİ HAKLARI GERİLER’

Etkinlikte Anayasa değişikliğinin içeriğini aktaran Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Uzmanı Onur Bakır, tüm yetkilerin tek adamda toplanacağını ve yargı bağımsızlığının tümüyle yok edileceğini söyledi. Getirilmek istenen tek adam rejiminden en olumsuz etkilenecek kesimlerden birinin işçiler olduğunu kaydeden Bakır, “İşçi hakları ve demokrasi arasında net bir ilişki var. Demokrasi zayıfladıkça, despotizm arttıkça, keyfiyet büyüdükçe, hukuksuzluk derinleştikçe, işçi hakları ve işçi sınıfının örgütlülüğü geriliyor. Yeni Anayasa değişikliği tam da bu etkiye yol açacak” dedi. 

‘GREV HAKKI TEK ADAMIN İKİ DUDAĞIN ARASINDA’

Bakanlar Kurulu kararlarıyla grevlerin erteleme adı altında yasaklandığına dikkat çeken Bakır: “Yarın Bakanlar Kurulu kararının yerini, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi alacak. Cumhurbaşkanı, tek başına, istediği grevi yasaklama olanağına sahip olacak” dedi. Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin Anayasaya uygunluğunu denetleyecek Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinin 12’sinin Cumhurbaşkanı tarafından atanacağını belirten Bakır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarın Cumhurbaşkanı, kıdem tazminatı hakkını, fazla mesai hakkını, işe iade davası açma hakkını kararname ile kaldırırsa ne olacak? Cumhurbaşkanının kontrolündeki Anayasa Mahkemesi, bu kararnameleri iptal etme cesareti gösterebilecek mi” diye sordu. 

‘TAŞERON KADRO ERDOĞAN KOLTUK DERDİNDE’

Bakır, seçimlerden önce AKP’nin sermayeye “kiralık işçilik”, taşeron işçilere ise “kadro” sözü verdiğini anımsatarak, AKP’nin sermayeye verdiği sözü derhal tuttuğunu ancak taşeron işçilere hala kadro verilmediğini belirtti. Bakır, “İşçiler için kılını kıpırdatmayanların koltuk için, iktidar için nasıl canla başla çalıştığına dikkat çekmekte yarar var” dedi. 

‘İŞYERLERİNDE ‘HAYIR’I ÖRGÜTLEYELİM!’ 

Emek Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık ise işçi sınıfının sorunlarını ve taleplerini öne çıkaran bir çalışma yürüteceklerini vurgulayarak, “Bunun için işyeri işyeri, fabrika fabrika, ev ev dolaşacağız. En çok sayıda işçi ile bir araya gelmeye çalışacağız. Emekçilerle, hem Anayasa değişikliğini, hem de sorunlarını konuşacağız. Erdoğan’ın yaratmak istediği kamplaşmaya karşı, işçi sınıfını parçalamak isteyenlere karşı, işçi sınıfının birliğini esas alan bir dil tutturarak ‘hayır’ı örgütleyeceğiz” dedi. Yenimahalle’de bulunan OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde binlerce metal işçisinin çalıştığına dikkat çeken Işık, “Dün asgari ücreti, kiralık işçiliği, taşeronu konuştuğumuz metal işçileriyle bugün Anayasa değişikliğini konuşacağız. İşçilerden güçlü bir hayır çıkarmak için seferber olacağız” diye konuştu. 
(Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’den Trump’a mesaj: Gelme

SONRAKİ HABER

Özge Kandemir’i öldüren şoför tutuksuz yargılanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...