31 Ocak 2017 08:52

Merkez Bankası 2017 enflasyon tahminini yüzde 8'e çıkardı

Merkez Bankası dha önce yüzde 6.5 olarak öngörülen 2017 enflasyon tahminini yüzde 8'e yükseltti.

Paylaş

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ilk Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Daha önce yüzde 6.5 olarak öngörülen 2017 enflasyon tahminini yüzde 8'e yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 yılının ilk Enflasyon Raporu ile ilgili sunum yaptı. Çetinkaya, "Enflasyonun, 2017 sonunda orta noktası yüzde 8 olmak üzere yüzde 6,6 ile yüzde 9,4, 2018 sonunda ise orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Çetinkaya, 2016 yılı son çeyreğinde gelişmiş ülke faiz oranlarında artışlar yaşandığını ve sermaye akımlarının Kasım ayından itibaren gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere yöneldiğini ifade etti.

Çetinkaya, 2016 yılı sonunda tüketici enflasyonunun TL'de yaşanan değer kaybı, vergi ayarlamaları ve gıda fiyatlarındaki kısmi yükselişin etkisiyle yüzde 8,53 olduğunu söyledi. Çetinkaya, iktisadi faaliyette yılın üçüncü çeyreğinde belirgin bir yavaşlama gözlendiğini de ekledi.

Çetinkaya'nın sunumundan satır başları şöyle:

* Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir.

* İç talep göreli olarak daha zayıf seyrediyor.

* TCMB küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak döviz kurunda gözlenen aşırı hareketliliğin etkisiyle enflasyon görünümdeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmaya gitti.

* 2016'da birçok şoka rağmen sadeleşme adımlarına yıl boyu devam ettik.

* MB olarak fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçlarımızı kullanmaya devam edeceğiz.

* Tüketici enflasyonu, Aralık ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık ve tütün fiyat ayarlamalarının da etkisiyle önemli oranda artarak yılı yüzde 8,53 ile tahmin üst bandının üzerinde tamamladı.

* Yakın dönemde enflasyon görünümü iktisadi faaliyetin sınırlayıcı etkisine rağmen vergi artışları, güçlenen maliyet yönlü baskılar ve gıda fiyatlarındaki kısmi yükseliş sonucu bozuldu.

* Gıda enflasyonu turizmde daralma ve alınan önlemlerle yüzde 5,65 ile düşük bir seviyede tamamladı.

* İktisadi faaliyette 2016 yılı son çeyrekte ılımlı bir artış bekliyoruz. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

DTK, HDP, DBP, HDK ve TJA'dan referandum açıklaması

SONRAKİ HABER

Birleşik Kamu-İş: Anayasa değişikliğine hayır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa