31 Ocak 2017 08:06

Türkiye’deki grev yasaklarına Stuttgart’tan tepki

Türkiye’de metal işçilerinin grevinin yasaklanmasına Almanya Stuttgart’taki metal işçilerinden tepki geldi. İşçiler greve karşı imza topladı.

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Patron sendikası EMİS ile Birleşik Metal-İş arasında 2 bin 200 işçiyi kapsayan sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanaması üzerine çıkılan grevin Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla yasaklanmasına bir tepki de Almanya’nın Stuttgart kentinden geldi. 

Ülke genelinde en fazla metal işçisinin yaşadığı kentte, Bosch, Mercedes, WMF ve Porsche’de çalışan bir grup işyeri ve sendika temsilcisi ile işçi grev yasağına tepki göstermek ve Türkiye’deki işçilerle dayanışma amacıyla imza topladı.

GREV YASAĞINI PROSTO İÇİN İMZA VER!

Bosch Waiblingen işyeri işçi temsilciği başkanı Gürhan Ağ, fabrikada Türkiye’deki grev yasağını Alman, Kürt, Türk, İtalyan işçilere anlattıklarında yasağa tepki gösterdiklerini belirterek: “Konuyu işyeri işçi temsilciliği toplantımızda gündeme getirdim.Türkiye’de sendikarın ve işçilerin karşı karşıya oldukları zorluklarda söz ettim. Arkadaşlarımız hazırlanan metni çekincesiz imzaladılar” dedi.

IG Metal Sendikası tarif sözleşmeleri delegesi ve WMF işyeri işçi temsilcisi olan Hüseyin Öncü, işçilerin haklarını elde etmek için grev ve sendikadan başka bir aracının olmadığını belirterek şunları söyledi: “Almanya’da grev yasağı tarih olmuş bir durum. Eğer işçi en temel hakkı olan grev hakkını kullanamıyorsa orada demokrasiden başka bir şey var. Bizim fabrikada temsilci ve sendikacılar dayanışmamızı gösterelim diye metni elden ele dolaştırarak imzalar topladılar.”

Mercedes işçisi Kenan Karaca, grev yasağını anlatıp imza istediklerinde bazı Türkiyeli işçilerin ‘Yine ülkemizi kötülüyorsunuz’ diye tepki gösterdiğini belirterek: “Hangi çağda yaşıyoruz! Grev yasağı da ne oluyor, bunu ülkeyi kötülemekle ne alakası var, biz Türkiye’deki işçi kardeşlerimize karşı uygulanan grev yasağını kınıyoruz dediğimizde yirmiden fazla arkadaş imzaladı” diye konuştu.

Stuttgart DİDF’in başlatmış olduğu imza metni kısa sürede yankı buldu.
 

ÖNCEKİ HABER

Almodovar 70. Cannes Film Festivali'nde jüri başkanı

SONRAKİ HABER

KESK: Anayasa değişikliği, iktidarı Tek'el’leştirmektedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...