31 Ocak 2017 03:22

Karabağlar Belediyesinde grev başladı

İzmir Karabağlar Belediyesinde Genel-İş üyesi 915 belediye işçisinin grevi başladı. Grevle birlikte ilçedeki belediye hizmetleri durdu.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Karabağlar  Belediyesi'nin düşük ücret teklifi nedeniyle tıkanan TİS görüşmelerinin ardından bugün Genel İş üyesi bine yakın belediye işçisi greve çıktı. Grevle birlikte ilçedeki hemen hemen bütün belediye hizmetleri de durdu.

DİSK Genel İş Sendikası İzmir 5 Nolu Şube'nin örgütlü olduğu İzmir'in Karabağlar Belediyesi'nde grev başladı. Karabağlar Belediyesi'ne ait KARBEL Şirketi'nin yöneticileri ile sendika, görüşmelerde ücret zammı üzerine anlaşmaya varamayınca işçiler bugün işbaşı yapmadı.

Belediyeye ait Uzundere'deki temizlik işleri şantiyesine, Gediz'deki fen işleri şantiyesine ve ana hizmet binasına grev pankartları asıldı. İşçiler grev pankartını asarken 'İş ekmek yoksa barış da yok', 'Yaşasın sınıf dayanışması', 'KARBEL işçisi direnişin simgesi' ve 'Yaşasın örgütlü mücadelemiz' sloganlarını attı.

'HAKKIMIZI ALANA KADAR MÜCADELEMİZ KESİNTİSİZ SÜRECEK'

Belediye binası önünde işçilere seslenen Şube Başkanı Ali Haydar Kara, KARBEL emekçisinin üretimden gelen gücünü kullandığını belirterek "Bu grev keyfi olarak gerçekleşmiyor. İnsanca yaşam koşullarını sürdürmek, çocuklarımızın eğitim, sağlık ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için talep ettiğimiz haklarımızdan da asla vazgeçmeyeceğiz. Gücümüzü, işçi sınıfının birliğinden, mücadelemizi emekçilerin şanlı direnişinden alıyoruz. Buradan tüm işçileri, emekçileri, tüm halkımızı bu şanlı direnişimize, grevimize omuz vermeye çağırıyoruz. İnsanca yaşayacak haklarımızı alıncaya, toplu sözleşme görüşmeleri sonuçlanıncaya kadar mücadelemiz kesintisiz devam edecektir" dedi.

Referandumda hayır çağrısında bulunan Kara şunları söyledi "Biz tek adam diktatörlüğüne karşı demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz. Barışı ancak işçiler getirebilir. Saraya rağmen inatla barış demeye devam edeceğiz".

Yine belediye önünde konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı "Sizin bu işyerinde başlatmış grev Genel İş üyesi 15 bin işçiyi ilgilendiriyor. Buradaki ateş gerekirse bütün İzmir'e yayılacak. Biz buraya kazanmaya geldik ve kazanacağız" dedi. 

Belediye önünde  yapılan eyleme Genel İş İzmir Şube yöneticileri ile Birleşik Metal İş yöneticileri de katıldı. Açıklamanın ardından işçiler grev halayları çekti.
 

GREV YASAĞI TANINMAYACAK

Grev, belediyenin, temizlik, fen, park bahçeler ve idari işler gibi çok sayıda birimini kapsıyor. Grevle birlikte ilçedeki temizlik hizmetleri kesintiye uğrayacak ve çöpler toplanmayacak, park, bahçe ve bulvar gibi alanların bakımı yapılmayacak, vatandaşlara hizmet veren birçok idari birim çalışanı iş bırakacak, sokak ve caddelerdeki tadilat, bakım, asfaltlama gibi faaliyetler kesintiye uğrayacak. Öte yandan OHAL ile birlikte genişletilen grev yasakları kapsamında olası bir grev erteleme durumunda sendika ve işçiler bu yasağı tanımayacak ve grev fiili olarak devam edecek.

BELEDİYE YÜZDE 7, İŞÇİLER YÜZDE 12 İSTİYOR

Belediye son olarak yüzde 7'lik zam önerisinde bulunurken, sendika bu oranın yüzde 12'ye çekilmesini istiyor. Toplamda 76 maddelik TİS taslağında taraflar ayrıca yaptıkları görüşmede, ikramiyelerin 69 günden 112 güne çıkarılması, banka promosyonlarının ödenmesi, sosyal hakların iyileştirilmesi ve kiralık işçi çalıştırılmaması gibi konularda anlaşma sağladı. İzmir'in en kalabalık ilçesi olan Karabağlar'da 500 bine yakın insan yaşıyor. Belediyenin kendi şirketi dışında hizmet veren taşeron şirket ise bulunmuyor.

ÖNCEKİ HABER

Trump, Adalet Bakanı Vekili Yates'i görevden aldı

SONRAKİ HABER

MEB'den öğretmenlere: Başka iş alanlarına yönelin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...