31 Ocak 2017 01:31

Eskişehir'de metal işçilerinin gözü MESS sözleşmesinde

Eskişehir'de çalışan metal işçileri grev yasakları, yasaklara rağmen süren direnişler ve MESS sözleşmesi hakkındaki düşüncelerini Evrensel'e anlattı.

Paylaş

Metal sektöründe EMİS’le başlayan sözleşme süreciyle birlikte bir yandan grevler, bir yanda grev yasakları ve bu yasaklara rağmen direnişler gündeme geldi. Eskişehir’de, metal fırtına zamanı direnişte olan Ford Otosan İnönü işçileri ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan metal işçileriyle bu süreci ve beklentilerini konuştuk. 

Metal fırtınadan önce Ford Otosan’da çalışan ve Türk Metal Sendikasına üye olan bir metal işçisi, Eskişehir’de şimdilik fabrikaların sakin göründüğünü ama herkesin gözünün MESS sözleşmesinde olduğunu söyledi. Türk Metal’den istifa ettikten sonra bir süre sendika aradıklarını bu süreçte ise diğer sendikaların da kendilerine sahip çıkmadığını belirten metal işçisi, “İşçilerin bir çoğu sendikaları tanımıyor tanıyanlar ise güvenmiyor” dedi. Türk Metal’in Renault üzerinden yeni oyunlar oynamaya çalıştığını söyleyen metal işçisi, “TM eskiden neyse şimdi de o, söylemleri sadece lafta kalıyor” diyerek Türk Metal’e hâlâ inanmadığını belirtti. İmzalanacak sözleşmeler sonrasında fabrikalarda büyük bir kaynama olacağını tahmin ettiğini anlatan metal işçisi, işçiler emeğinin karşılığını alamadığı sürece ülkede de fabrikalarda da hiçbir şeyin yoluna girmeyeceğini söyledi. 

MÜCADELEDE DE İŞÇİLER İŞİN BAŞINDA OLMALI

Yine metal fırtına döneminde Ford Otosan İnönü fabrikasında çalışan bir başka metal işçisi de direniş zamanı sendikaları daha yakından tanıdıklarını belirterek “İşçiler emekleri için mücadelenin başına geçmelidir” dedi. “Türk Metal’le patronların nasıl bir evliliği varsa, ne yaptıysak ayıramadık” diyen metal işçisi diğer sendikaların da çok farklı olmadığını, bu yüzden asıl olanın her işçinin en önde olması gerektiğini söyledi. Ford Otosan’da direnişe katılan işçilerin birçoğunun işten atıldığını ve işe iade davalarını kaybettiğini hatırlatan metal işçisi, “Ford’dan çıkan işçilerin kimisi kaldığı yerden mücadeleye devam etmek istiyor ama kimisi çok zor iş bulduğu için artık etliye sütlüye karışmak istemiyor” diye konuştu. Bu durumun işçilerin büyük kesiminin durumunu yansıttığını söyleyen metal işçisi, birçok kişi maaşı ne kadar az çalışma şartları ne kadar zor da olsa sesini çıkartmadığını anlattı. İşçi bunun bir nedeninin de OHAL ve referandum süreci olduğunu dile getirdi. 

İŞÇİLER KİMİ GÜN GÜNEŞ GÖRMÜYOR

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir metal fabrikasında 11 yıldır çalışan bir başka metal işçisi, günde 10-12 saat çalışılan fabrikalarda işçilerin çoğunun yaşanan grevlerden ve grev yasaklarından haberinin olmadığını kaydetti. “İşçiler, kimi günlerde güneş dahi görmeden çalışmaya zorlanıyor. Hal böyle olunca da herhangi bir şeyle ilgilenmeye vakit kalmıyor” diyen metal işçisi, işçilerin ancak ocak zammı belli olup maaş hesaplarına yattığında, duruma tepki göstermeye başlayacağını söyledi. 

Metaldeki sürecin referandum sonrasında daha da hareketleneceğini tahmin ettiğini söyleyen genç bir metal işçisi ise “OHAL var diye kayyımla, grev yasağıyla işçileri kıskaca almaya çalışıyorlar, ama referandum sonrası metal işçileri bu kadar sakin olmayacaktır” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Asil Çelik işçisi tepkili

SONRAKİ HABER

'İzmir’de başlayan değişim rüzgarını Türkiye’ye yaymalıyız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...