31 Ocak 2017 01:34

Asil Çelik işçisi tepkili

Bakanlar Kurulunun grevi yasakladığı Asil Çelik’te patron bu durumu kullanarak sözleşmedeki isteklerini kabul ettirmeye çalışıyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Grevleri Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Asil Çelik işçilerinin tepkisi dinmiyor. Yasak karşısında hiçbir şey yapmadan beklemenin işçileri böldüğünü söyleyen işçiler, patronun bu durumu fırsata çevirerek sözleşmedeki isteklerini dayattığını anlattı. Grev yasağı sonrası fabrikada bir şey yapmayan Birleşik Metal-İş yönetiminin, patronla İstanbul’da bir görüşme yaptığını ama sonuç çıkmadığını anlatan işçiler, birlik ve beraberliklerini kurarak fiili mücadele veremedikleri için bu noktaya geldiklerini anlattılar.

HAZIRLANSAYDIK DURUM FARKLI OLURDU

Gazetemize konuşan bir Asil Çelik işçisi, “Bizlerde EMİS’e bağlı fabrikalarda çalışan arkadaşlar gibi yasağı tanımayıp fabrikaya girip üretimi durdursaydık bugün bizim içinde başka şeyler olabilirdi ama olmadı. Bunun en büyük sebeplerinden biri bizler EMİS’e bağlı fabrikadaki işçiler gibi hazırlık yapmadık. Grev yasaklanırsa nasıl bir mücadeleye girileceğini tartışmadık eğer bizler de tartışsaydık bizim için de farklı olurdu süreç. Birleşik Metal-İş yönetimi de karşılaşacağımız olumsuz bir tablo karşısında ne yapmamız gerektiği noktasında bizi hazırlamadı. Bu da büyük bir eksiklik hepsini toplayınca ortaya grevi yasaklanan işçinin çaresiz bakışları altında işe devam eden hali çıkıyor” dedi.

1 VE 15 YILLIK İŞÇİNİN KIDEM FARKI 15 KURUŞ

Hafta içi İstanbul’da bir görüşme olduğunu ama sonuç çıkmadığını anlatan bir başka işçi, “Bir sonraki görüşmeyi bekliyoruz ama sonuç değişmeyecek. Patron şu an yüzde 9.70 veriyor ama bu bizim taleplerimizin yanına bile yaklaşmıyor. Bu teklif karşısında herkes tepkili. Özellikle eski işçiler, böyle olacaksa Yüksek Hakem Kuruluna gitsin diyorlar. Resmen işçiyle dalga geçiliyor burada. Yeni girenle 10-15 yıllık işçi arasında fazla bir maaş farkı yok bu teklife tepki o yüzden fazla. 1 yıllık işçiyle 15 yıllık işçi arasında ki kıdem farkı 15 kuruşa düştü, işçinin halini siz düşünün” diye konuştu.

PATRONLARI KORUMA DÜŞÜNCESİ DEĞİŞMEZ

“Bizler birlik ve beraberliğimizi kuramadığımız için kaybettik” diyen bir başka işçi, şöyle devam etti: “Bu durumdan ders çıkarmalıyız yoksa bir sonra ki sözleşme döneminde de aynı sonuç bizi bekliyor. Hükümet belki değişir ama patronları koruma, grev yasakları düşünceleri değişmez. O yüzden bizlerin de bilmesi gereken bir şey olmalı EMİS’teki gibi direnmek. Direndiğin zaman kazanımlar olmaya başlıyor. Ama ses etmeyip kaderimize razı gelirsek sonuç bugün yaşadıklarımız oluyor. Patron bizim bu halimizi gördükçe elini daha da ovuşturuyordur. Bunlar böyle oldukları sürece ben bunlara her istediğimi yaptırırım diye. Sendikamız da bu durum karşısında pek bir şey demeyince, eylem yaparsak haklıyken haksız duruma düşeriz derse tüm dayanaklarımız tek tek yıkılır.”

ÖNCEKİ HABER

Schneider Enerji’de kıyım hazırlığı

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de metal işçilerinin gözü MESS sözleşmesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa