‘Teklif maddeleri hakkında fikir sahibi değiliz’

Kocaeli’de referandumu konuştuğumuz vatandaşlar Numan Kurtulmuş’un 'Referandumda ‘evet’ çıkarsa terör biter' düşüncesine katılmıyor.

31 Ocak 2017 00:22
Paylaş

Fırat KAYA
Metin DOĞAN
Kocaeli

Kocaeli’de vatandaşa nisan ayında yapılması düşünülen anayasa referandumunu sorduk. ‘Evet’ oyu kullanmayı düşünenler istikrarın sağlanması için ‘evet’ demek gerektiğini, Türkiye’nin başkanlıkla büyüyeceğini savunuyor. ‘Hayır’ oyu verecek olanlar da tek adam yönetimine karşı geliyor. Kocaeli’de her iki görüşten insanların geneli Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un “Referandumda ‘evet’ çıkarsa  terör biter” düşüncesine katılmıyor.

Halkın çoğu ise anayasa değişikliği maddeleri hakkında fikir sahibi değil. Nisan ayına kadar yapılacak konuşmalarla fikir sahibi olacaklarını ifade ediyorlar.

‘HALK İÇİN NE YARARLIYSA ONA OY VERECEĞİZ’

Kocaeli Yürüyüş Yolu’nda ilk olarak sorularımızı sorduğumuz Sedat Şahin, halk için hangi karar yararlıysa ona oy vereceğini söyledi. Anayasa değişikliği konusunda hiçbir haberinin bulunmadığını dile getiren Şahin, “Pek bir malumatımız yok. Referanduma kadar çeşitli parti başkanları konuşacaklar, çeşitli söylemlerde bulunacaklar. O zamana kadar bakacağız, en mantıklısı, en doğrusu hangisi ise o kararı seçeceğiz. Ben sıradan bir vatandaşım, halk için ne yararlıysa ona oy vereceğiz” diye konuştu. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un ‘Referandumda ‘evet’çıkarsa  terör biter’ sözlerini sorduğumuz Şahin, bu söylemi doğru bulmadığını belirterek, “evet verildiği takdirde terör artabilir de, tersi de olabilir. Bu garanti diye bir şey yok. Numan Kurtulmuş seçim propagandası yapıyor. Şahsen ‘Şu olursa terör biter, bu olursa terör biter’ demeyi doğru bulmuyorum” dedi.

‘NEYE GÖRE OY VERECEĞİMİ BİLMİYORUM’

Öğrenci olan Özcan Atmaca ise, ‘terör’ün bitmesi için evet şartının koyulmasını anlamsız buluyor. “Terörü bitirebiliyorsa neden bitirmiyorlar. Bitirecek güçleri varsa şimdi bitirmiyorlar, bir şart koyulmaması lazım” diyen Atmaca, referandum maddeleri hakkında pek bir bilgisi olmasa da terörün bitmesi gerektiği görüşünde. Neye göre oy vereceğini sorduğumuz Atmaca, “Daha neye göre oy vereceğimi bilmiyorum. Nisana kadar vaktim var, o zamana kadar araştırır, düşünürüm ona göre oy veririm. Şu an evet mi, hayır mı diyeceğim bilemiyorum” dedi.

‘BAŞKANIMIZI İYİ SEÇERSEK GÜZEL ŞEYLER OLABİLİR’

Üniversite mezunu işsiz Umut Çağıl ise, başkanlık sisteminin kendisi için iyi olabileceğini dile getirdi. Buna rağmen evet demekle terörün bitmeyeceğini belirten Çağıl, “evet demekle terör bitmez. Biz terör örgütleriyle değil, dünyadaki diğer ülkelerle de uğraşıyoruz” diye konuştu. “Başkanlık sistemi bence olabilir” diyen Çağıl, “Başkanlık sistemi var doğrudur, olabilir mi olabilir. Başkanlık içimizde hep ukde kalmış. Başkanımızı iyi seçersek güzel şeyler olabilir. Yabancı ülkelerdeki insanlara gıpta ile bakıyoruz tamam. Bizim emeklimiz hâlâ çalışıyor geçinebilmek için, onların emeklileri geziyor. Ama biz de sıçrayacağız, yükselişe geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘NUMAN KURTULMUŞ HAKLI’

Referandumda “Direkt evet demeliyiz” diyen Rüzgar Sümbül, maddeler hakkında kısmen bilgisinin olduğunu ifade etti. Numan Kurtulmuş’un da haklı olduğunu savunan Sümbül, “Numan Kurtulmuş kesinlikle haklı, evet oyu verilmeli. Türkiye’nin tarihine baktığımızda çok ciddi bir noktadayız şu anda. Önceden insanlar tüp kuyruğundaydı, şimdi çok iyi bir durumda ülkemiz. 350 liraya uçağa binerken, şimdi 60 liraya uçağa biniyorum, çok iyi bir noktadayız aslında. Referandum maddeleri hakkında kısmen bilgim var, takip etmeye çalışıyorum ama çok söylentiler var, bilen var bilmeyen var herkes konuşuyor. Direkt evet demeliyiz bence” dedi.

Bir başka Öğrenci Abdurrahman Eken ise oy vermenin ilgisini çekmediğini belirterek, “Öğrenciyim, böyle şeylerle pek ilgilenmiyorum açıkçası. Referandumda değişecek maddelerden haberim de yok.” ifadelerini kullandı.

‘HAYIR DİYECEĞİM’

Numan Kurtulmuş’un gerçeği söylediğini belirten Mahmut isimli bir vatandaş ise, “Başbakan Yardımcısı gerçekleri söylüyor, Evet demezsek başımıza daha çok şeylerin geleceğini belirtiyor kendisi. Referandum maddelerini de iyi kötü biliyorum, en azından tek adamlığın geleceğini biliyorum, bu yüzden kesinlikle hayır diyeceğim”

Anayasa da değişecek maddeler hakkında çok bir fikrinin olmadığını aktaran Çiğdem Demir, “Bilmiyorum maalesef ama benim oyum hayır olacak” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

1 günlük bebeği ile gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Sur'u terk etmek zorunda kalan aileler zor şartlarda yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...