30 Ocak 2017 16:25

Gökhan Bulut: Gazeteciliğin kendisi ifade özgürlüğüdür

24. Adalet ve Demokrasi Haftası Etkinlikleri kapsamında Sansür ve Oto Sansür Kıskacında Medya ve Alternatifleri etkinliği yapıldı.

Paylaş

Her yıl Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'nun ölüm yıl dönümünde düzenlenen 24. Adalet ve Demokrasi Haftası Erkinlikleri kapsamında Sansür ve Oto Sansür Kıskacında Medya ve Alternatifleri etkinliği yapıldı.

Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde yapılan etkinlikte konuşan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Gökhan Bulut, “ Gazetecilik ifade özgürlüğü, ifade özgürlüğü eşittir gazeteciliktir, ifade özgürlüğüne vurulan her darbe gazetecilik mesleğinin kendisine vurulmuştur” dedi.

Etkinliği kolaylaştırıcılığını yapan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, Sabahattin Ali'den günümüze birçok gazetecinin faili meçhul cinayetlere kurban gittiğini söyleyerek, “Öldürülen gazetecilerin ortak özelliği hepsinin de dönümlerinin iktidarlarına muhalif olmaları ve hiçbirinin de katili bulunamamış olmasıdır” dedi. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Gökhan Bulut, ifade özgürlüğünün gazetecilik mesleği açısında önemine dikkat çekerek, “Gazetecilik ifade özgürlüğü, ifade özgürlüğü eşittir gazeteciliktir. İfade özgürlüğüne vurulan her darbe gazetecilik mesleğinin kendisine vurulmuştur. Bu özgürlük olmadan gazeteciler mesleğini yapamaz. İfade özgürlüğüyle ilgili her düzenleme gazetecilerin çalışma hakkına ilişkin düzenlemeleri, gazetecilerin çalışma hakkına ilişkin düzenlemeler de ifade özgürlüğünü ilgilendirir” diye konuştu.

‘2016'NIN GELİŞİ, 2015'TEN BELLİYDİ’

ÇGD Ankara Şube Başkanı Can Güleryüzlü ise şubelerinin 2015 yılında başlattığı medya raporundan aktarımlarda bulunarak, “2015 yılı sonunda Bianet muhabirine polisin söylediği ' bu daha başlangıç. Siz hiç bir şey görmediniz, hiç bir şey eskisi gibi olmayacak' sözü 2016 yılında yaşanacakların işaretiydi. 2016 yılında ilan edilen OHAL sonrasında birçok basın kuruluşu kapatıldı” dedi.  Yurttaş gazeteciliği yapan Ulaş Akyol ise bu sürece nasıl başladığını anlattı. Gezi süreci sonrasında sokaktan haber yaparak gazetecilik yapmaya çalıştığını ifade eden Akyol, “ Gezi'de yaşananlar basına yansımadığı için bu işe başladım. Bizde oto sansür yok ama sansürün başka şekilleriyle karşılaşıyoruz.  Polis bizi basın olarak görmüyor ve şiddet uyguluyor. Bize yayın yasağını ise olay yerine polisin sokmaması sonucu uygulanıyor” diye belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Roboski-Der için imza kampanyası başlatıldı

SONRAKİ HABER

Et ve sucuk çalıp mangal keyfi yaptılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa