30 Ocak 2017 13:33

Rus Pazarı esnafı: Bu yıl esnaf tükendi

Van'ın İpekyolu ilçesindeki Rus Pazarı esnafı bölgede süren çatışmalar, savaş , OHAL ve ekonomik dar boğaz nedeniyle yok olmanın eşiğine geldi.

Paylaş

Van’ın merkez İpekyolu ilçesinde bulunan ve kentin önemli ticaret merkezlerinden biri olan Büyük Rus Pazarı esnafı, son 25 yılın en kötü dönemini yaşıyor. 24 Temmuz 2015 tarihinde başlayan çatışmalı süreç, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) ve yaşanan ekonomik dar boğaz, pazarda bulunan yüzlerce esnafı mağdur etti. Son bir yıl içerisinde yaşanan krizle paralel olarak 603 esnafın kepek kapattığı kente, Rus Pazarı esnafı da iflasın eşiğine geldi.

KEPENKLER BİR BİR KAPANIYOR

Pazar esnaflarından Zabit Hanoğlu, son bir yılda esnafın içinde bulunduğu krize dikkat çekerek, “Yabancılar gelmediği zaman alış verişimiz olmuyor. Yerli halkın zaten alacak gücü yok. Evlerine ekmek götüremezken halk hediyelik eşyayı ne yapsın. İnsanın önce karnı doyacak ki sevdiklerine, kendisine hediye alsın” dedi.

‘DEPREMDE EVİM YIKILDI AMA…’

İşyeri kirasını 2 aydır ödeyemediğini anlatan Kenan Ölmez isimli esnaf da, yaşanan çatışmalı süreçle birlikte kentlerine turistlerin uğramadığını söyledi. İşlerini sürdürebilmek için bankalara kredi başvurusunda bulunmak zorunda kaldıklarını ifade eden Ölmez, şunları aktardı: “Bu yıl Van esnafı tükendi. Turistlerle ayakta kalıyorduk ama savaştan dolayı turistler de gelmiyor artık. Depremde evim yıkıldı bu kadar sıkıntı yaşamadım ama son bir yıldır ben dahil bütün bir Van esnafı zor durumda. Ne tarla kaldı ne de çalışabilecek bir fabrika var.” 

‘İRANLI TURİSTLER DE AYAĞINI ÇEKTİ’

Hat Sanatçısı Muhammet Tuci de, yaşanan olumsuz tablonun İranlı turistleri de etkilediğini ifade ederek, “ Özellikle İran’dan gelen turist sayısı çok fazlaydı. Van’a çok fazla katkıları oluyordu. Artık onlar da gelmiyor”dedi. (Van/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de Eğitim Sen üyelerinden 10'u serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Van'da 38 günlük bebeğe istismar suçlamasına tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...