30 Ocak 2017 12:55

Cezasızlık politikası sorunları derinleştiriyor

Adana Cezaevi yangınıyla ilgili İHD Adana Şubesi Başkanı Öngör 'Hak ihlalleri karşısında cezasızlık politikası sürerse sorunun çözümü olmaz' dedi.

Paylaş

İHD Adana Şubesi Başkanı İlhan Öngör, yatakların ateşe verildiği Adana E Tipi Cezaevindeki çocukların yaşadığı travmayı rahatça anlatabilmesi için uygun ortamın yaratılması gerektiğini belirterek, cezasızlık politikasının daha ciddi hak ihlallerini beraberinde getirdiğini söyledi. 

Adana E Tipi Kapalı Cezaevi Çocuk Koğuşunda kalan çocukların 18 Ocak’ta yatakları ateşe vermesiyle çıkan yangında Muhammed Erdoğan ve Ferhat Kaya adlı tutuklu çocuklar yaşamını yitirmiş, 1’i ağır 3 çocuk ve 5 infaz koruma memuru da yaralanmıştı. Kamuoyunda yankıları devam eden yangınla ilgili konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Başkanı Avukat İlhan Öngör, Çukurova bölgesinde çocuk cezaevinin olmadığını anımsattı.

Bölgede çocuk cezaevi bulunmadığından çocukların adli mahkumların kaldığı Kürkçüler E Tipi Cezaevinde tutulduğunu vurgulayan Öngör, cezaevinin fiziki yapısının çocukların tutulmasına uygun olmadığını vurguladı. 

‘PERSONEL UZMAN DEĞİL’

“Çocuk koğuşlarından sorumlu olan cezaevi personeli, çocuk psikolojisi ve gelişiminden anlayan bu konuda eğitim almış kişiler değildir” diyen Öngör, ”Örneğin cezaevi yönetimi tarafından her çocuk koğuşu için çocukların psikolojisinden anlayan personelin ‘abi’ olarak görevlendirilmesi kararı verilmiş. Ancak bu ‘abilik’ görevini yapacak personelin herhangi bir uzmanlık eğitimi söz konusu değildir. Çocuklar gerek görüş günlerinde gerekse avukat görüşlerinde büyüklerle aynı mekanı kullanmaktadırlar. Büyüklerle muhatap olan personel aynı zamanda çocuklarla da muhatap olmaktadır” dedi.

‘ÇOCUKLARIN RAHAT OLDUĞU ORTAM OLMALI’

Daha önce de İHD olarak çocuk koğuşunda yaşanan darp iddialarını ve hak ihlallerini kamuoyu ile paylaşıp görevliler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Öngör, şöyle devam etti: “Cezaevidir olur böyle şeyler denilerek yaşanan darp olayları yaşanan hak ihlalleri meşrulaştırmaya çalışılıyor.  Çocukların ölümüne sebep olan nedenlerin, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, olaya tanık olan ve cezaevindeki tüm çocukların uzmanlar tarafından dinlenilmesi, sorunların tespiti öncelikle gereklidir. Çocukların yaşadığı travmayı rahatça anlatabileceği ortam yaratılmalıdır. Hak ihlalleri karşısında cezasızlık politikası devam ettiği sürece sorunun çözümü olmaz. Maalesef gittikçe daha ciddi hak ihlalleri ile karşı karşıya kalabiliriz”  (Adana/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Turizmde kayıp yeni yılda da sürüyor 

SONRAKİ HABER

Kuşların ölümüne neden olan liman hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...