10 Haziran 2012 09:54

İlk Lazca Matematik kitabı yayımlandı

LAZİKA Yayın Kolektifi tarafından Laz dili ve kültürüne katkı sunmak amacıyla ilk ders kitabı yayımlandı. Lazca Matematik ders kitabına ilişkin Lazika Yayın Kolektifi tarafından yapılan açıklamada, “Lazika Yayın Kolektifi’nin Lazcayı yazı dili haline getirme çabaları yaklaşık bir asır evvel başlamıştır. Lazlara anadillerinde okum

İlk Lazca Matematik kitabı yayımlandı
Paylaş

Açıklamada, Sovyetler Birliği’nin çökmesi ve sınırların açılmasından sonra bu yıllarda yayınlanmış eserlerin bazılarına ulaşılabildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Aydın ve pedagog kimliği ile İskender Tzitaşi bu çalışmalara öncülük etmiş ve bu çabalar ilkokullarda Lazca eğitim-öğretimle taçlandırılmıştır. Bütün bunların yapıldığı yer, 1930’lu yıllarda Sovyetler Birliği’nde özerk cumhuriyet statüsüne sahip Abazistan’ın Sohum kentidir. Bütün bu kitapların içinde, ‘Oxesaphuşi Supara’ ilk ve tek Lazca matematik kitabı olma özelliğini korumaktadır.

N. Popova tarafından Rusça hazırlanan bu kitap İskender Tzitaşi tarafından Lazcaya uyarlanmış, ‘Abazistan Cumhuriyeti Yayını’ olarak 1933 yılında, Sohumi’de, ‘Geçhkhaphuleş Mektebepeşeni Oxesapuşi Supara’ yani ‘İlkokullar İçin Matematik Kitabı’ adıyla iki cilt olarak basılmıştır.”

İKİ CİLT TEK KİTAP OLARAK BİRLEŞTİRİLDİ

Açıklamada, Lazika Yayın Kolektifi’nin Lazca Matematik kitabının her iki cildini birleştirerek orijinal haliyle Türkiye’deki basımını üstlendiği belirtilerek, “İskender Tzitaşi, Lazca Matematik kitabı hakkında ‘Bu kitap yayımlandıktan sonra birinci gruptaki öğrencilere artık tüm dersleri Lazca verebileceğiz’ demiştir. Tzitaşi, kitapla ilgili teknik konulara değindiği Lazca Matematik kitabının önsözünde, ‘Bu kitap her şeyden evvel bir matematik kitabıdır. Burada bazı hatalar yapılmış olabilir. Ama işin başında bazı hatalar yapmak mümkün ve bunları fark etmek zor olabilir. Ancak sonraki çalışmalarda bu kitabı daha da geliştirecek adımları atacağız’ diye kaydetmiştir. Lazika Yayın Kolektifi, Laz dili ve kültürüne katkı sunacağını düşündüğümüz, İskender Tzitaşi’nin Lazcaya kazandırdığı bu eseri yayımlamaktan büyük onur duymaktadır” denildi.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emre ve Özpolat anıldı

SONRAKİ HABER

Düşünce özgürlüğü için yazarlar bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa