30 Ocak 2017 08:00

Adıgüzel’den, ‘Cumhurbaşkanı'na hakaret’ sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu (TCK) Madde 299’u Meclis’e taşıdı. 

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Cmuhrabşaknına hakaret maddesini Meclis gündemine taşıyarak “Referandum süreci ile birlikte TCK 299’dan açılacak davaların muhalefete ve özellikle Hayır kampanyası yürütecek olan muhalefete yönelik bir baskı ve susturma aracı olarak kullanılabileceğine dair endişeliyiz” dedi.

Adıgüzel, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, önümüzdeki referandum sürecinde, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçunu düzenleyen TCK'nın 299. Maddesine ilişkin endişelere dikkat çekti.  Cumhurbaşkanına hakaret eden kişinin, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını öngören maddeye ilişkin konuşan Adıgüzel, “Özellikle son yıllarda lise öğrencilerinden, gazetecilere ve siyasilere dek binlerce kişi hakkında TCK’nın ilgili maddesi kapsamında adli işlem başlatıldı. Her ne kadar 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, bu davaların geri çekileceğine yönelik açıklamalar yapılmış olsa da, hukuk mahkemelerinde açılan tazminat davaları haricindeki davalarda yargılanma süreci devam ediyor” diye konuştu.

'TCK 299 İLE YENİ BİR BASKI DALGASI OLUŞTURULMASINDAN KAYGILIYIZ'

Muhalefet üzerinde oluşturulacak yeni bir baskı dalgasından kaygılı olduklarını belirten Adıgüzel, soru önergesinde şu soruları sordu: 

* TCK’nın ilgili 299. maddesinin, önümüzdeki referandum sürecinde vatandaşlar üzerinde bir baskı ve korku aracı olarak kullanılmasının önüne geçmeyi nasıl düşünüyorsunuz? Bu konuyla ilgili herhangi bir tedbir alacak mısınız?” 

* Ocak 2017 tarihi itibariyle, son 3 yıl içerisinde TCK 299 kapsamında kaç kişi hakkında Cumhurbaşkanı’na hakaret davası açılmıştır? Bunların yıllara göre dağılımı nasıldır? Bu kişilerden kaçı hakkında gözaltı veya tutuklama kararı çıkartılmıştır? Adalet Bakanlığı tarafından izin verilen kovuşturma sayısı kaçtır?

* Bu davaların kaçında kişilerin sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilmiştir?

* Ocak 2017 tarihi itibariyle, TCK 299 kapsamında cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır? (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

AKP ile aynı görüşü paylaşmayanlar tutuklanacak mı?

SONRAKİ HABER

 Irak'ta Sadr'dan 'ABD'liler ülkeyi terk etsin' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...