30 Ocak 2017 05:54

İsveç, ABD Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı

İsveç, yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarını ABD’ye girişlerini yasaklayan kararnameyi görüşmek üzere ABD Maslahatgüzarına çağrıda bulundu.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı ülkelerin vatandaşlarının ABD'ye girmelerini yasaklayan karanamesine tepki gösteren İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, konuya açıklık getirmesi için bugün ABD'nin Stockholm Maslahatgüzarı'nı makamına çağıracağını açıkladı. 

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, ABD Başkanı Donald Trump'ın bir kaç gün önce imzaladığı Suriyeli sığınmacılarla Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ABD'ye girişlerini yasaklayan “Ulusu yabancı teröristlerinin ülkeye girişinden koruma” başlığını taşıyan kararnameyi “Üzücü” ve “Korkutucu” olarak nitelendirdi ve İsveç'in kendi vatandaşlarının haklarını savunacağını söyledi.

Dün akşam İsveç Devlet Televizyonu'nun 'Ajanda' programına konuk olan Bakan Wallström, “Biz her zaman ABD'yi dünyanın eritme potası olduğunu düşündük. İnsanlar, köken ve cilt derilerinin renginden bağımsız olarak oraya gidebilir ve yeni bir gelecek kurabilirdi. Olanakların ülkesi. Ve şimdi, biz, içe dönen ve kapanan bir ülke görüyoruz. Milliyetçi ve korumacı olan bir ülke. Bu, dünyanın diğer kesimi için oldukça kaygı verici” dedi.

Wallström, İsveç'in ve diğer ülkelerin ABD ve Trump'ı etkileyebilmesi için birlikte hareket etmeleri gerektiğini belirttikten sonra iltica hakkının korunma ve savunulmasının önemine vurgu yaptı. 

Trump'ın kararnamesini belirsizlikler taşıdığına da dikkat çeken Wallström, kararnameden dolayı zor durumda kalan İsveç vatandaşlarına destek vereceklerini ve kararın değişilmesi için Avrupa Birliği nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi. 

Trump'ın aldığı karar sonucu çifte vatandaş olan binlerce İsveç vatandaşının ABD'ye girişi yasaklanabilir. İsveç Dışişleri Bakanlığı, bu durumda olan İsveç vatandaşlarına ABD'ye seyahat etmeden önce Stockholm'deki ABD Büyükelçiliğine başvurmalarını önerdi.(Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekne faciasında kaybolan kişinin 1 ay sonra cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

Oscar adayı yönetmen Asghar Farhadi töreni boykot edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...