30 Ocak 2017 05:37

Gerekçeleri farklı olsa da sesleri aynı: Hayır

Farklı kesimlerinden kadınlar, Anayasa değişikliğine 'Hayır' gerekçelerini bir bir anlattı. Gerekçeleri farklı olsa da ortak sesleri ‘Hayır’ 

Paylaş

Başkanlık sistemini de içeren Anayasa değişikliği taslağının Nisan ayında referanduma götürülmesine karşı “Hayır” cephesi büyüyor. Toplumun farklı kesimlerinden kadınlar, Anayasa değişikliğine neden "Hayır" dediklerini gerekçeleriyle anlattı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İstanbul Sözcüsü Fidan Ataselim, her yıl kadın cinayetlerinin artarak devam ettiğini belirterek, “Ölü kadınlar ne oy kullanabilir nede hiçbir şey yapabilir. Bu yüzden kadınların hayatta kalarak, özgürce kahkahalarla yaşayabilmesi için tüm kadınlarla birlikte ‘Hayır’ diyoruz” dedi.

‘HAYIR DİYORUZ ÇÜNKÜ BU ÜLKENİN YARISIYIZ’

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Kıvılcım Arat da, kadınlar olarak neden "Hayır" dediklerini şu sözlerle anlattı: “Geleceğimizin, kendi bedenimiz üzerindeki kararın tek bir adamın iki dudağı arasında kalmasını istemediğimizden 'Hayır' diyoruz. 'Hayır' diyoruz, çünkü Meclis’ten daha önce geçirilmeye çalışılan tecavüz yasaları gibi yasalar çıkarılsın istemiyoruz. 'Hayır' diyoruz, çünkü Cizre, Gever, Şırnak, Nusaybin gibi başka şehirlerimiz de yerle bir edilmesin istiyoruz. 'Hayır' diyoruz, çünkü kadınlar evlerde sokak ortalarında katledilmesin, Taybet Analar sokak ortalarında bekletilmesin istiyoruz. 'Hayır' diyoruz, çünkü bu ülkenin yarısıyız ve kendi bedenimize kendi irademizle söz söyleme hakkına sahip olmak istiyoruz.” Arat, referandumun yapılacağı tarihe kadar da ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle "Hayır" kampanyasını öreceklerini vurguladı. 

‘İŞSİZLİĞİN BİTMESİ İÇİN HAYIR DİYORUM’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) PM üyesi Semra Uzunok da, AKP iktidarının gençlerin hayatına kibrit suyu döken bir iktidar olduğunu ifade ederek, “Daha güzel bir ülkede barış içinde yaşayabilmek için barışa ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar bu iktidarın yaptıkları da bize barış getirmedi. Bu yüzden başkanlığa 'Hayır' diyorum. Her gün kadınların bu ülkede öldürülmemesi için 'Hayır' diyorum. İşsizliğin bitmesi için 'Hayır' diyorum” diye konuştu. 

‘40 SENEDİR BASKIYA UĞRUYORUM O YÜZDEN HAYIR’

Kadınlar olarak otoriter tavır ve baskıcı rejimlerden en çok zarar gördüklerini ve ülkeyi hep erkeklerin yönettiğini kaydeden gazeteci Yazgülü Aldoğan, Anayasa'da bütün yetkilerin bir kişinin eline geçmesini evdeki babaya, eşe ve ağabeye benzetti. Gazetecilerin her dönemde baskıya uğradıklarını ve gazetecilerin temel görevinin muhalif olmak olduğunu hatırlatan Aldoğan, “40 senedir gazeteciyim ve 40 senedir de baskıya uğruyorum. Bu yüzden 'Hayır' diyorum” dedi. 

‘KADININ ADININ OLMASI İÇİN HAYIR’

Dansçı Zeynep Tanbay ise, kadınların her zaman özgürlükten adaletten yana oldukları ve başkanlık sisteminin de bunların tam tersini getireceği için "Hayır" diyeceklerini söyledi. Tanbay devamında, şunları aktardı: “Özgürlüğümüz, eşitliğimiz ve adalet duygumuz yok olacak. Çünkü bunların hepsini tek bir insan yönetiyor olacak. Kadınlar en başta bunun için 'Hayır' der. Kadının hakları, yeri ve adı olması için 'Hayır' diyecek, çünkü başkanlık sisteminde bunlara da yer yok." 

‘KAZANIMLARIN ELDEN GİTMEMESİ İÇİN HAYIR’

Tevgera Jinen Azad (TJA) Koordinasyon üyesi Gülistan Aydın, AKP’nin 14 yıllık iktidarı boyunca kadına olan yaklaşımının değişmediğini belirterek, kadın haklarına yönelik saldırıları, cinayetlerde yaşanan artışı ve kadınları tamamen eve kapatılmasını öngören politikalar unutulmadığı için “Hayır” diyeceklerini söyledi. Olağanüstü Hal'de (OHAL) alelacele halkla paylaşılmayan bir Anayasa değişikliğine gidildiğini ve içeriğine dair hiçbir şey bilmediklerinin altını çizen Aydın, şöyle devam etti; “İlçe eşbaşkanlarından tutun HDP Genel Merkezi’ne kadar topyekûn bir saldırı ile karşı karşıyayız. Böyle bir süreçte Erdoğan’ın tek adamlık politikasını kabul etmemiz mümkün değil. Tek adam diktatörlüğüne karşı kadınların 'Evet' demesi beklenemez. Bu temelde kadın kazanımlarının elden gitmemesi için tüm kadınlar referandumda 'Hayır' diyecek.” 

‘YAŞANAN HAK İHLALLERİ NOKTASINDA HAYIR DİYORUM’

Bodrum Kadın Dayanışması üyesi Füsun Doğan ise, kadınların seslerini duyurmaya çalışırken karşılaştıkları engellerle birlikte şimdi yeni Anayasa ile elde edilen kazanımların da yitirilebileceğini bunun için "Hayır" diyeceğini söyledi. Doğan’da "Hayır" gerekçelerini şöyle sıraladı: “Toplumun bir bireyi olarak yaşanan insan hakları noktasında 'Hayır' diyorum. Tek adam zaten biçimsel olarak var başımızda. Bunu hukuka ve yasaya dayandırmak istiyor. Bunun için 'Hayır' diyorum. Ekonomik nedenlerle 'Hayır' diyorum. Yeni rejim değişikliğine tümden 'Hayır' diyorum ve kadınlara da bu çağrıda bulunuyorum.” 

“Ben hayırcıyım” diyen dilbilimci Necmiye Alpay da “Başta kadınlar olmak üzere... Çok sesçiyiz, çok sesli olmamız gerektiği kanısındayım. Tek seslilik iyi bir toplum düzenine işaret etmiyor. Dolayısıyla kesinlikle 'Hayır' diyorum” dedi.

'MÜZİĞİMİZ GİBİ ÇOK SESLİ VE RENKLİ YAŞAMAK İSTEDİĞİMİZ İÇİN HAYIR’

'Hayır' demelerindeki en önemli sebebin kadınları yok sayan iktidarın daha fazla var olması olduğunu ifade eden müzisyen Esra Lora Yılmaz da, “Kadınların ses çıkarması gerekli. Bu sunulan referandumda 'Evet' demek tek sese 'Evet' demek oluyor. Biz çok sesliliği savunduğumuz için 'Hayır' diyoruz. Tıpkı müziğimiz gibi nasıl ki müziğimiz çok sesli ve renkliyse, bu ülkede de çok sesli ve renkli yaşamak istiyoruz. Bu yüzden 'Hayır' diyoruz” diye belirtti. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Trump'ın İngiltere ziyaretine karşı imza kampanyası 

SONRAKİ HABER

Nevşehir merkezli 13 ilde 'FETÖ' operasyonu: 9 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...