30 Ocak 2017 00:16

'Biat kültüründen gelmedik, özgürlük için mücadele ediyoruz'

4 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Eğitim-Sen üyesi Mehmet Atlıhan, yaşadığı süreci Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Diyarbakır'da tutuklanan 16 eğitimciden 10’u geçtiğimiz günlerde tahliye edildi. 4 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan eğitimcilerden Mehmet Atlıhan yaşadığı süreci Evrensel'e değerlendirdi. Serbest bırakılmasının ardından KESK’in ‘İhraçlara, KHK’lara ve OHAL’e Hayır’ adı altında gerçekleştirdiği oturma eyleminde karşılaştığımız 19 yıllık Beden Eğitimi öğretmeni Mehmet Atlıhan, hukuksuz bir şekilde tutuklandıklarını ifade etti. Sendikal eylemlerin illegal faaliyetmiş gibi gösterildiğini belirten Atlıhan, “Dosyalarımızda elle tutulabilecek bir şey yok, soruşturma yok... Buna rağmen tutuklanmak kabullenmesi zor bir durum.

endikanın yapmış olduğu eylemler soruldu. ‘29 Aralık’ta neden eylem yaptınız’ dediler. Bir arkadaşımız telefonda ‘boykottayız’ diye bir cümle sarf ettiği için tutuklandı. Ancak cezaevinde bulunan diğer tutuklu arkadaşların yaşadığı hukuksuzluğa tanıklık edince yaşadığınız haksızlığa üzülemiyorsunuz bile. Çünkü binlerce insan haksız, hukuksuz bir şeklide tutuklu bulunuyor” dedi.

‘KÜÇÜK KIZIMA TURNUVAYA GİTTİĞİM SÖYLENMİŞ’

Gözaltına alındığı zaman 11 yaşında olan kızının durumdan etkilendiğini anlatan Atlıhan, “Sabah 4 civarı eve baskın yapılarak alındım büyük kızım durumu anladı ve bundan etkilendi. Küçük kızım 4 yaşında. Eşim turnuvaya katılmak için kampta olduğumu söylemiş iki gündür evdeyim ve elbiselerimi giydiğim zaman ‘Baba yine kampa mı’ gideceksin diye soruyor. ‘Baba gitmeni istemiyorum’ diyor bana. Ailem tutuklu olduğum 4 ay boyunca psikolojik destek almış. Bana cezaevindeyken bu durumdan bahsetmediler, serbest bırakıldıktan sonra öğrendim ailemin hangi zorluklardan geçtiğini. 19 yıllık meslek hayatınız boyunca hiçbir suç işlememişsiniz buna rağmen hiçbir soruşturma yapılmadan meslekten ihraç ediliyorsunuz kabul etmesi kolay durumlar değil” dedi.

‘DIŞARIDAKİ HER EYLEM İÇERİYE MORALDİ’

 Atlıhan, cezaevinde geçirdiği süre boyunca dışarı da yapılan en ufak ses çıkarmanın kendileri için moral kaynağı olduğunu belirterek, “Dışarıdaki arkadaşlarımızın düzenlediği basın açıklamaları ya da ihraç edilen arkadaşlarımızın ‘işimi geri istiyorum’ eylemleri bizler için önemliydi, bizlere moral veriyordu. Ancak şimdi içerideki arkadaşlarımızı düşününce çıktığımıza sevinemiyoruz. Ayrıca dışarının cezaevinden bir farkı yok şu süreçte. Dışarıda da özgür değiliz. Zaten bunun için mücadele ediyoruz. Eğitim Sen Amed (Diyarbakır) Şubesi olarak faili meçhul cinayetlerde 22 arkadaşımızı kaybettik. Bu güne kadar özgürlük ve emeğimiz için mücadele ettik. Bizler biat kültüründen gelmedik bu yüzden biat etmeyeceğiz” diye belirtti.

‘ÖĞRENCİLERİMİZ YALNIZ BIRAKMADI’

Gözaltına alındığı andan itibaren öğrencilerinin sürekli ailesini ziyaret ettiğini söyleyen Atlıhan, “Öğrencilerim ailemi sürekli ziyaret ederek ‘ne yapabiliriz’ diye sormuşlar. Biz gözaltına alındığımız gün öğrencilerimiz eylem yapmış, bunları duyunca neden bize yöneldiklerini de anlıyoruz. Sorgulayan, hakkını arayan öğrenciler yetiştirdik. Bu onları rahatsız etti, rahatsız etmeye devam edeceğiz. Öğretmenlik 657’ye tabi, okulun dört duvarında sürdürülen bir meslek değil. Eğitim yaşamın her alanında devam ediyor, iş yerlerimiz, sokaklarımız, evlerimiz bizim için eğitim alanıdır. Bundan sonra fiili alanda öğretmenlik yapmaya devam edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da sağlık alanında iktidar kavgası!

SONRAKİ HABER

Dağ keçileri zor günler yaşıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...