09 Haziran 2012 16:41

THY işçilerinin direnişi tüm yurda yayılıyor

Sendikal Güç Birliği Platformunun çağrısıyla ülke genelinde yapılan yürüyüşlerle Hava-İş üyesi THY işçilerine destek verildi. KESK, DİSK, TMMOB’nin yanı sıra direnişteki işçiler, HDK ve emekten yana siyasi partilerin de katıldığı eylemlerde, birlikte mücadele ve dayanışma çağrısı yapıldı.İ

THY işçilerinin direnişi tüm yurda yayılıyor
Paylaş

İstanbul’da Atatürk Hava Limanı giriş noktasında bir araya gelen işçiler kortej oluşturarak direniş yerine kadar “Hava işçisi yalnız değildir”, “İşçiye uzanan eller kırılsın” sloganlarıyla yürüdüler. Yürüyüşe, SGBP içerisinde yer alan sendikaların genel başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile direnişteki Hay Tekstil ve Kampana deri işçileri de katıldı. direnişteki işçiler de ziyarete gelenleri “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganıyla karşıladı. Burada ilk olarak söz alan SGBP Dönem Sözcüsü ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, grev yasağının Türkiye’deki tüm emekçilere gözdağı olduğunu belirtti. Uluslararası Taşıma Federasyonuyla görüştükleri bilgisini veren Öztürk, Federasyonun yüzü aşkın ülkede eylem hazırlığında olduğunu duyurdu.

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin de, çalışma yaşamındaki her türlü engelin kalkması için  sendika olarak bedel ödemekten çekinmeyeceklerini dile getirdi. Atılan işçiler geri alınana kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade eden Ayçin, herkesi hükümetin baskıcı politikalarına karşı mücadele etmeye ve hava işçilerine destek vermeye çağırdı.

YASAK HER YERE GELEBİLİR

Ankara’da direnişteki TOGO deri işçilerinin de katıldığı eylemde sık sık “TOGO’dan havaya zafer işçilerin olacak”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Grev haktır engellenemez”, “Yaşasın Hava-İş direnişi”, “Genel grev, genel direniş” sloganları atıldı.
Hava-İş Ankara Şube Başkanı Kazım Karakuş, THY’deki haksız işten atmalara karşı ulusal ve uluslararası emek örgütleriyle birlikte direneceklerini bildirdi.
Sendikal Güç Birliği Platformu adına konuşan TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan, hükümetin tutumunu eleştirdi: “Hükümet devekuşu gibi davranıyor. Bir yandan Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e ‘İşçiler geri alınsın’ talimatı veriyor, diğer yandan ‘THY bağımsız şirket biz karışamayız’ diyor. Ya deve olun ya da kuş.” Grev yasağının bir iş koluna getirilmesini 12 Eylül darbesi yapanların bile hayal etmediğini vurgulayan Kılıçdoğan, hava iş kolunda grev yasağına direnilmediği takdirde tüm iş kollarına grev yasağı gelebileceği uyarısında bulundu.
Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkol da “Türk-İş yönetimi suskunluğunu bozmak zorunda, teslimiyeti bırakıp hep birlikte ayağa kalkalım” dedi. Deri-İş önlükleri ile eyleme katılan TOGO işçileri adına yapılan açıklamada da, sendikalaştıkları için işten atıldıkları ama geri dönene kadar mücadeleyi sürdürecekleri belirtildi.

ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINSIN

İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan işçi ve emekçiler THY İzmir Bürosu önüne yürüdü. Schneider işçileri, İzmir basma fabrikası işçileri, direnişteki Billur Tuz ve Savranoğlu işçilerinin katıldığı eyleme Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı da destek verdi.
Hava-İş Şube Başkanı Serkan Mutlu THY yönetimine seslenerek, işten çıkarılan 305 üyelerinin işe geri alınmasını talep etti.  CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da konuyu anayasa mahkemesine taşıyacaklarını söyledi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çeltek, AKP iktidarından gelen örgütlü saldırılara karşı, birleşik bir mücadele örmelerinin gerekli olduğunun altını çizdi. TÜMTİS Şube Başkanı Şükrü Günsili de SGBP adına ortak açıklamayı okudu.

HER YERDE EYLEM

Adana Havalimanında yapılan eylemde yapılan eylemde konuşan TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin, “Atılan işçiler işlerine iade edilene ve grev yasağı kaldırılıncaya kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Gaziantep’te Yeşilsu’da yapılan eylemde konuşan TÜMTİS Şube Sekreteri Mahmut Canyurt, “İş, ekmek hakkımıza yönelik saldırıları bertaraf etmek için bütün herkesi birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.
Mersin’de yapılan eyleme grevdeki Kromsan Soda işçileri de katıldı. Burada ortak açıklamayı yapan Kristal-İş Mersin Şube Başkanı Ahmet Ergev, grev yasağının AKP Hükümetinin işçi ve emekçi haklarına karşı başlattığı topyekün saldırının önemli bir unsuru olduğunu belirtti.
Bursa’da yapılan eylemde “İşçi, memur el ele, genel greve” sloganı atıldı. Eylemde söz alan Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, Hava-İş’in mücadelesini kendi mücadeleleri gibi gördüklerini belirtti. Makina Mühendisleri Odası Sekreteri Fikri Düşünceli ise dayanışma içerisinde olacaklarını duyurdu. KESK Dönem Sözcüsü Ergün Demir de Hava-İş’i destekleyeceklerini bildirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İlk üç maddeye takılmayalım

SONRAKİ HABER

Bekir Kaya ve 2 BDP'li tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...