29 Ocak 2017 17:35

'Hayır' diyenler Kadıköy'de buluştu

HAYIR Kadıköy'ün düzenlediği 'Hayır diyenler buluşuyor' etkinliği Yeldeğirmeni Sanat Merkezi'nde yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Paylaş

Rojhat Turgut
İstanbul

HAYIR Kadıköy'ün çağrısını yaptığı "Hayır diyenler buluşuyor" etkinliği bugün akşam saatlerinde gerçekleşti. Yeldeğirmeni Sanat Merkezi'nde gerçekleşen etkimliğe yüzlerce kişi katıldı. Kadıköy Salonun dolduğu etkinlikği onlarca kişi de dışarıya kurulan sistemden takip etti.

"Toplumun %50'si değil %100'ü için HAYIR" sloganıyla örgütlenen buluşmada referanduma sunulan başkanlık anayasasına karşı 'HAYIR meclislerinin nasıl örgütlenebileceği' tartışıldı. HAYIR Kadıköy meclisi adına açılış konuşmasını yapan Durna Şahin önümüzdeki referandumun herhangi bir seçim olmadığını, referandumda rejim değişikliğinin oylanacağını söyledi. Herkesi sadece oy kullanmakla kalmayıp sorumluluk almaya ve 'Hayır'ı örgütlemeye çağıran Şahin "Yapmamız gereken 'Hayır'ı cesaretle sokağa taşımaktır. Özellikle kadınların hayır demesi başka bir anlam taşıyor" dedi.

'SADECE GÖZALTILAR BİLE HAYIR DEMEK İÇİN YETERLİ'

Durna Şahin'in ardından söz alan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu söze HDP'li vekillere yapılan gözaltı ve tutuklamalarla başladı. Sadece bu durumun bile 'Hayır' demek için yeterli bir neden olduğunu belirten Kerestecioğlu da kadınların 'Hayır' demesinin önemi ve gücünden bahsederek salondaki birliğin ve beraberliğin bu başkanlık girişimini durdurabileceğine inandığını belirtti.

Başkanlık anayasasının meclisten geçme sürecine değinen Kerestecioğlu basından kaçırma, açık oy kullanma gibi uygulamalardan yola çıkarak anayasanın kapsayıcı, halkçı bir içeriğe sahip olmadığı için bir anayasa sayılamayacağını belirtti. Kerestecioğlu Türkiye'yi içerde ve dışarda savaş bataklığına sürüklemek isteyenlere karşı 'Hayır' diyeceklerini açıkladı.

'ÖNEMLİ OLAN SORUMLULUK ALMAK VE HAYATA GEÇİRMEK'

HAYIR Kadıköy adına kürsüye çıkan Fırat Seymen kendilerinin nasıl bir araya geldiklerini, meclisin nasıl çalıştığını ve şu ana kadar yaptıklarını anlatan bir sunum yaptı. Demokrasi İçin Birlik'in ilk bir araya gelişlerinde etkisi olduğunu ama onu da aşan bir birlik tartışmalarının sonucunda meclisin oluştuğunu ve varılabilecek en asgari birlik nedeni olarak HAYIR Kadıköy'ü kurduklarını anlatan Seymen "Bugün aslında burada buluşmamızın nedeni HAYIR meclislerini nasıl örgütleyebileceğimizi, bunun çalışma sisteminin nasıl olacağını konuşmak ve olduğumuz yerlerde sorumluluk alıp burada konuştuklarımızı hayata geçirmek" dedi.

'ARTIK KENDİMİZİ DEĞİL BAŞKALARINI ÖRGÜTLEMELİYİZ'

Mücella Yapıcı ise bir araya gelmelerinin koşullarının bulunduğunu ve geçmişte bunu başarabildiklerini vurguladı. Yapıcı bugün burada buluşan insanların, 'Evet' demeyi düşünen insanlara ulaşması ve neden 'Hayır' demeleri gerektiğini açıklamalarının gerekliliğini belirtti ve "Artık kendimizi değil başkalarını örgütlemeliyiz" dedi. Eğitimci ve yazar Semra Çelik Yıldırım ise "ben buraya umut, inanç ve sabır adlı üç çocuğun ellerinden tutup geldim. Bunları diri tutmamız lazım" dedi. 

Konuşan birçok konuşmacının sık sık umut ve sabrın gerekliliğinden bahsettiği forumda moralin yüksek olduğu ve kazanma umudunun güçlü olduğu görülebiliyordu. Vahap Öner yapılacak hayır çalışmasında partili kimliklerden sıyrılmak ve sandığa gitmeyi örgütlemek gerektiğinden bahsederken Hüseyin Alican da dil ve üslubun doğru yerden kurulmasının önemine değindi. Şiddetsiz ve disiplinli sokak eylemlerinin ve yaratıcı mizahi eylemlerin öneminin vurgulandığı konuşmalarda ayrıca seçim sonuçlarına bel bağlamamak ve ondan sonraki sürece de hazırlıklı olmak gerektiği söylendi. Bahadır Altan "Kendimize çok zor zamanlar geçirdiğimiz bu iki yılda ben ne yapmadım da bu hale geldik sorusunu sormamız lazım" derken Suruç Gazisi Çağla Seven de "Daha önce gelmesi gereken bir 'Hayır'ı örgütlüyoruz bugün" dedi.

Gittikleri alanlarda buluşmak ve hayırı daha güçlü örgütlemek üzere ortak bir irade oluşturulan oluşturulan forum kısmından sonra buluşma kısa bir müzik dinletisiyle son buldu.

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilen TÜİK uzmanı Sinan Ok: OHAL işsizliği arttırıyor

SONRAKİ HABER

Gana, 2017 Afrika Uluslar Kupası'nda yarı finale yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa