29 Ocak 2017 07:49

İHD: Sürgünler işkenceyle başlıyor, işkenceyle bitiyor

İHD Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Necla Şengül, sevklerde ‘Çıplak arama uygulaması ve işkence sistematikleştirildi’ dedi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Necla Şengül, cezaevlerinde artan sevklere dikkat çekti. Şengül, "Devlet 2014 yılından itibaren sürgünü sistematik bir hale getirdi ancak 2016 yılının Haziran ayından itibaren ise bu durum çığırından çıktı" dedi. 

Sevklerin tutuklu ve hükümlülerin yanı sıra ailelerinin de ciddi hak ihlallerine maruz kaldığını belirten Şengül, "Mahpuslar zamanında paralarını yaptırarak ailelerine yakın cezaevlerine kendilerini sevk ettirdiler. Ancak devlet bu durumu yok sayarak mahpusları tekrar ailesinin çok uzağında ki illere sürgün ediyor. Bununla beraber aileler de genel de yoksul insanlar ve yol masraflarını karşılayamadıkları için evlatlarını yılda bir iki defa göre biliyorlar” diye konuştu.

Sevkler sırasında yaşanan hak ihlallerine de vurgu yapan Şengül, "Sürgünler işkenceyle başlıyor ve işkenceyle bitiyor. Çıplak arama uygulaması ve işkence sistematikleştirildi. SEGBİS bahanesiyle insanların savunma hakları ellerinden alındı. Devlet imzacısı olduğu hiçbir uluslararası sözleşmenin gereklerini yerine getirmiyor" şeklinde konuştu.

Hiçbir dönemde cezaevlerinde bu kadar hak ihlali yaşanmadığını dile getiren Şengül, "Devlet tüm kapıları kapatmış durumda. Avukatları ve insan hak savunucularını içeriye almıyor. Ama tarih cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini unutmaz. Saklamaya çalıştıkları her şey eninde sonunda açığa çıkacaktır" dedi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Konya'da kadına şiddet: Eşini 8 yerinden bıçakladı

SONRAKİ HABER

Trump'ın Washington’da çalkantılara yol açan yedi günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa