29 Ocak 2017 06:27

Türkiye, silah ticaretinde İngiltere'nin 'öncelikli pazarı'

Türkiye'nin İngiltere'den gerçekleştirdiği silah ticareti 15 Temmuz sonrası zirve yaptı. 2016'da İngiltere'den tam 158 milyon sterlinlik silah alındı.

Paylaş

Orhan DİL
Londra

Türkiye’nin, dünya silah ticareti sıralamasında dünya ikincisi olan İngiltere’nin önde gelen müşterilerinden biri olduğu Ocak ayı içerisinde (Department for International Trade) Uluslararası Ticaret Dairesi’nin yayınladığı raporla belgelendi.

İngiltere’den en çok silah satın alan ülkeler sıralamasında 17. olan Türkiye, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında satın aldığı yüklü miktardaki silah ve mühimmat ile ilk 10 arasına girdi. 2016 yılında İngiltere’den 158 milyon 474 bin sterlinlik silah satın alan Türkiye, 2016 yılı baz alındığında İngiltere’den en çok silah satın alan 6. ülke konumuna yükseldi.    

Silah alımını 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında da devam ettiren Türkiye, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan 2 aylık zaman diliminde İngiltere’den yaklaşık 59 milyon sterlinlik silah satın alındı. Alınan silah ve mühimmatlar arasında yer alan çelik yelek, kask ve zırhlı koruyucular ağırlığı teşkil ederken;  uçak, helikopter, insansız hava araçı ve aksamı ile bomba, mühimmat ve savunma çihazlar için yaklaşık 12.5 milyon sterlin harçanmış.

2010'DAN BU YANA 865 MİLYON STERLİN

İktidardaki Muhafazakar hükümet, İngiltere’nin en önemli endüstrilerinden biri olan silah sanayisinin pazarını artırmak için ‘öncelikli pazar’ olarak belirlediği 35 ülke arasına Türkiye’yi de aldı. Silah satışı alanındaki hakimiyetini giderek artıran İngiltere 2010 yılından bu yana Türkiye’ye 865 milyon sterlin değerinde silah sattı.

Dünyanın en baskıcı ve gerici iktidarlarına silah satmada bir sakınca görmeyen İngiltere’den en çok silah satın alan ülke Suudi Arabistan. Birleşik Arap Emirlikleri, ABD’nin ardından İngiltere’den en çok silah satın alan üçüncü ülke konumunda. Silah ticareti yaptığı baskıcı rejimleri, 10 Downing Street’te bulunan konutunda ağırlayarak diktatörlere meşruiyet kazandıran Muhafazakar hükümet, desteğini başbakanlık ve dışişleri bakanlığı düzeyinde gerçekleştiridiği ziyaretlerle de devam ettiriyor.

Londra Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan’a sert eleştiriler yönelten şimdiki Dışişleri Bakanı Boris Johnson, bakan sıfatı ile geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı ziyaret esnasında, İngiltere ile Türkiye arasında devasa bir serbest ticaret anlaşması için büyük çaba harcadı. ‘Öncelikli pazar’ olarak belirlenen Türkiye’ye bir ziyaret de Ocak ayının son günlerinde Başbakan Theresa May tarafından gerçekleştirdi. İngiltere bir taraftan Brexit kararı ile Avrupa Birliği ile yollarını ayırmanın hazırlığını yaparken bir taraftan da AB dışında ticaret yapacağı ülkelerle yeni ekonomik anlaşmalar yapma peşinde.

YEMEN'İ İNGİLTERE'NİN SİLAHLARIYLA VURUYORLAR

Suudi Arabistan’ın, Yemen’de binlerce sivilin ölümüne ve felakete yol açan saldırılarını İngiltere’den satın aldığı silahlarla gerçekleştirdiği için İngiltere’nin Suudi Arabistan’a silah satışına derhal son vermesi için kampanyalar yürütülüyor.  Suudi Arabistan’a silah satışına devam edilmesine karşı mücadelesini İngiltere Mahkemelerine de taşıyan Silah Ticaretine Karşı Kampanya(CAAT), 15 Temmuz sonrası muhalif kesimler üzerinde giderek artan baskılara dikkat çekerek, Türkiye’ye silah satışına son verilmesini de talep ediyor.

İngiltere hükümeti, hemen hemen her yıl Londra’da gerçekleştirilen, dünyanın en büyük silah fuarı Uluslararası Savunma ve Güvenlik Techizatı’na (DSEI) katılması için Türkiye’yi davet ederken, kampanya grupları, İngiltere’yi ve Türkiye’yi protesto eden gösteri ve etkinlikler düzenleyerek, iki ülke arasındaki işbirliğini teşhir ediyor.

‘Öncelikli Pazar’ Türkiye’nin de davetlileri arasında yer alacağı tahmin edilen 2017 Londra Uluslararası Silah Fuarı, 12 ve 15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Silah Ticaretine Karşı Kampanya, fuarın gerçekleşmemesi için başlattığı girişimlerden sonuç alamaması halinde, fuarın devam ettiği süre boyunca eylem ve etkinliklerle İngiltere’nin baskıcı rejimlerle olan ilişkilerini protesto ve teşhir edecek. 

 

ÖNCEKİ HABER

Fethiye, Üzümlü Ovası'nda taş ocağı için yürütmeyi durdurma

SONRAKİ HABER

Malezya’da 29 Çinli turist taşıyan tekne kayboldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa