29 Ocak 2017 05:09

AKP araştırması: Kadın ve Kürtlerin desteğinde azalma var

AKP'nin araştırmalarına göre kadınların ve Kürtlerin desteğinde azalma var. Ayrıca kampanya boyunca Anayasa metni üzerinden polemiğe girilmeyecek.

Paylaş

AKP’nin başkanlık sistemini öngören Anayasa değişikliği referandumuna dair birden fazla araştırma yaptığı ve araştırmalarda kararsızların sayısının çok yüksek çıktığı belirtildi.

Hürriyet Parlamento Bürosu Şefi Nuray Babacan’ın kulis haberine göre, AKP’nin kararsızları ‘Evet’e ikna etmek için kampanya argümanları üzerinde çalıştığı belirtildi.

AKP’nin araştırmalarına göre, kendi parti tabanları dahil kadınların desteği önceki dönemlere göre zayıflamış durumda.

Kürt oylarında da MHP ile girilen işbirliği ve HDP’ye yönelik politikalar sebebiyle çözülme olduğu aktarılıyor.

Öte yandan kampanyada, Anayasa metni üzerinden polemiğe girmek yerine “Güvenlik, gelecek ve kalkınma” başlıklarına odaklanılması planlanıyor.

Habere göre öne çıkan noktalar şöyle:

KADINLARIN KAYGISI

AKP’nin araştırmalarına göre, AKP tabanı dahil kadınların desteğinde azalma var. AKP analizcilerine bunun “tek adamlık” ve “yaşam tarzı” konusundaki kaygılardan ileri geldiğini düşünüyor. Muhalefetin de kampanyasında bu alana yoğunlaştığına dikkat çeken AKP’liler, kadınlara yönelik ayrı bir çalışma yapma kararı aldı. Kampanyanın en önemli mesajlarından biri kadınlarla ilgili olacak ve yaşam tarzının anayasal güvence altında olacağı iddia edilecek.

KARARSIZ KÜRTLER HEDEFLENİYOR

Kampanyada, öncelikli olarak dikkate alınacak diğer bir grup ise Kürtler olacak. MHP ile girilen işbirliği ve HDP’lilerin cezaevinde olmasının, Kürt oylarında çözülmeye neden olduğu yorumları yapılıyor. Partide yapılan analizlere göre, örgütten ve HDP’den uzaklaşmış ama henüz devletin ya da AKP’nin yanında olmayan kararsız Kürtleri kazanmaya yönelik bir strateji geliştirme ihtiyacı var. Bölgede yürütülecek kampanyada, sadece bölge milletvekillerinin değil, AKP’nin bütünüyle görünür olması sağlanacak. Bunun için başka illerin milletvekilleri ve bakanlara program yapılacak.

“Cazibe merkezleri” projesi Bölge halkına anlatılacak. Analizlerde, Kürtlerin tereddütlerinin yüzde 70 oranında psikolojik ortamdan beslendiği, bu psikolojinin iyi yönetilmesi durumunda destek sağlanabileceği öne sürülüyor.

KARARSIZ MUHAFAZAKARLAR

Partinin, MHP tabanına yönelik çalışmaları ayrı bir başlık konusu olurken, yıllardan beri AKP’ye oy veren geleneksel yapı içerisinde yeni sistemle ilgili tereddütte olan muhafazakârlar olduğu da belirlendi. “Tek adamlık, diktatörlük, ülkenin bölüneceği” endişeleri bulunan muhafazakârlara yönelik çalışma yapılacak. Parti yönetimi, kararsız görünen AKP seçmeninin son kertede ‘Evet’ oyu kullanacağı hesabı yapıyor.

EKONOMİ

Diğer taraftan kampanyada, anayasa metni üzerinden polemiğe girmek yerine, “güvenlik, gelecek ve kalkınma” başlıklarına odaklanılması planlanıyor. Bu süreçte, referandum vaatleri devreye girecek ve seçmene yönelik yeni uygulamalar duyurulacak. Referandum sürecinde, belirleyici başlığın ekonomi olduğu saptaması yapan kurmaylar, AKP’nin kampanyası süresince, konuyu anlatacak isimleri özenle seçmeyi, medya ile ilişkileri geliştirmeyi, sosyal medyada kamplaştırıcı dil kullananlara izin verilmemesi gibi kararlar almaya hazırlanıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de Federal Mahkeme, Trump'ın yasağına 'dur' dedi

SONRAKİ HABER

Rektörlerden referandum için 'evet' videosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...