29 Ocak 2017 03:30

İki yıl geçti, ‘kadro’ sözü hala tutulmadı

Hükümet bu yıl kamu işçileri ve memurlarla toplu sözleşme masasına oturacak. 2 yıl önce taşaron işçiler için verilen sözlerse hala tutulmadı.

Paylaş

Hükümet bu yıl önce işçilerle, ardından da memurlarla toplu sözleşme masasına oturacak. Kamu işçilerini kapsayan sözleşmenin referandum öncesine yetişip yetişmeyeceği henüz belli değil.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre; hükümetin sözleşmeyi referandum öncesinde imzalayabileceğine dikkat çekiliyor. Buna karşın 2 yıl önce imzalanan çerçeve sözleşmede kamudaki asıl işlerde taşeron işçi çalıştırılmayacağı, taşeron işçilerin kadroya alınacağı belirtilmişti. Ancak bu karar hükümet tarafından üstelik sözleşme hükmü olmasına karşın 2 yıldır uygulanmadı. Memurlarla 2015’te imzalanan sözleşmede karar altına alınan 21 madde de hâlâ yaşama geçirilmedi.

210 BİN İŞÇİ BEKLİYOR

Hükümet ile Türk-İş önümüzdeki günlerde kamudaki yaklaşık 170 bin işçiyi kapsayan 2017-2018 dönemi toplu sözleşmesi için masaya oturacak. Hükümet ile Türk-İş arasında çerçeve protokolü imzalanacak. Çerçeve protokol kamudaki yaklaşık 210 bin işçi için emsal olacak. Bu yılki görüşmelerde Türk-İş ücret zammı dışında vergi konusunu da gündeme getirecek.

TAŞERON UNUTULDU

Yine 2015 yılında imzalanan sözleşmenin en önemli maddelerinden birisi de taşeron işçilerle ilgili maddeydi. Sözleşmeye göre, Bakanlar Kurulu tarafından yardımcı işlere ilişkin hizmet türlerinin belirlenmesi, ardından da kamu kurum ve kuruluşlarında asıl işlerde taşeron işçi çalıştırılmasına son verilmesi, asıl işte çalıştırılan taşeron işçilerin de kadroya alınması öngörülmüştü. Ancak aradan geçen 2 yıllık sürede, üstelik sözleşme ile imza altına alınmasına karşın kamudaki taşeron işçiler kadroya alınmadı.

MEMURLAR AĞUSTOSTA

Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, nisanda yapılacak anayasa oylaması nedeniyle TBMM’nin tatile gireceğine dikkat çekti. Koncuk, “Bu bakımdan hükümetin bu 21 maddeyi bir an önce gündemine alarak TBMM tatile girmeden önce gerekli düzenlemeleri yapması gerekmektedir. Kamu görevlilerinin çözüm bekleyen sayısız sorunu varken sorunu çözmesi gereken toplu sözleşme metinlerinin de sorunlara çare olmaması kabul edilemez” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu, içme suyu kaynağını kontrol altına aldı

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu, el Bab yolunda 23 köyü kontrolüne aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...