29 Ocak 2017 00:28

‘Bu kış vakti borç içinde işsiz kaldım’

3 yıldır çalıştığı matbaadan atılan işçi Güler Akdemir: Çocuk okutuyorum ve borçlarım var. Zar zor aldığım ev elimden giderse ne yaparım?

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul

Uzun süre tekstil sektöründe çalışıp, 10 yıldır matbaalarda çay, temizlik işi yapan Güler Akdemir 3 yıldır çalıştığı matbaadan 3 hafta önce işten atıldı. Güler, “Bu kış vakti işsiz kaldım. Çocuk okutuyorum ve borçlarım var. Zar zor aldığım ev elimden giderse ne yaparım” diyor.

Bağcılar’da oturan ve 10 yıldır 100. Yıl Matbaacılar Sitesi’nde çalışan iki çocuk annesi Güler, uzun yıllar tekstil sektöründe çalışmış. Tekstilde çalışırken eve daha fazla para getirebilmek için günlük işlere de giden Akdemir, “Eşim de ben de emekli olduk, ama çalışmaya devam ettik. Büyük kızımı krediyle okuttuk. Küçük kızımı da şimdi kredi çekip okutuyoruz” diye konuştu. İstanbul’da ev almanın mümkün olmadığını söyleyen Güler, ev kredisi ve başka krediler de çekip Balıkesir’de uygun fiyata bir ev aldıklarını anlattı. Fakat Güler şimdilerde işinden çıkarıldığı için dertli: “Borcumu ödeyemezsem ve ev giderse ne yaparız.”

‘İFTİRA ATMAKLA SUÇLANMIŞ’

Çalıştığı matbaa dört patronlu bir yer. Matbaada belirli düzensizlikler olduğunu, yaşanan sıkıntıları düzeltmeleri için patronuna bu durumları sık sık ilettiğini dile getirdi. Patron ise bu uyarılara çok kulak asmamış. Kendisi bazı çalışanlara iftira atmakla suçlanmış. Çalışanlar arasında huzursuzluklar çıkınca bu durumu düzeltmesi için yine patrona bildirmiş. Fakat patron durumu düzeltmek yerine onu işten atmış. Kendisine destek olan başka bir çalışanı da tek başına çalışacağı bir odaya koymuş.

‘BAŞTAN BAŞLAMAK ARTIK ÇOK ZOR’

Güler işyerindeki sıkıntılarını anlatırken yaşanan olumsuzluklardan psikolojisinin çok etkilendiğini söyledi. İşten çıkarılma sebebinin ne olduğunun bile söylenmemesi ‘zoruna’ gitmiş. “Benim durumumu, borçlarımı, çocuk okuttuğumu biliyorlardı” dedi. Borç harç içinde işsiz kaldığını ve tekrar iş aradığını dile getiren Güler, “Çok zamansız oldu bu. Kaç gündür ilanlara bakıyorum. Çay servisi yapacak kişi için bile yaş sınırı koymuşlar. Günlük işi yapsam o da sorunlu. Bedenen yorgunluktan öte, beynim yorgun” diye konuştu. Baştan başlayacağını düşündüğü için de sıkıntı yaşıyor Güler. Asgari ücretin biraz üzerinde alırken şimdi tekrar asgari ücretle ya da daha düşük bir ücretle işe başlamak zorunda kalacağından endişeleniyor. Güvencesiz çalışmaya mahkum edilen Güler, “Bu hak mı?” diye soruyor.

ÖNCEKİ HABER

Ceylanpınar davasında çelişkili ifadeler

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Kavaklı: Suriyeliler bu toplumun yeni ötekileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...