28 Ocak 2017 17:34

Cihatçılar arasında yeni dönem: Heyet Tahrir Şam kuruldu

Suriye'deki cihatçılar arasında, Halep yenilgisi, Türkiye-Rusya yakınlaşması ve Astana görüşmeleriyle büyüyen ayrışma yeni bir dönemi başlatıyor.

Paylaş

Suriye’de İdlip ve Halep vilayetlerindeki cihatçılar arasındaki ayrışmalar, bölgede yeni bir sürecin başlamasına sebebiyet verecek gelişmelere neden oldu.

Ülkenin kuzeybatısında etkin olan el Kaide bağlantılı Fetih el Şam’ın(eski adıyla Nusra) baskısı, Ahrar Şam ve Nureddin Zengi Hareketi gibi Türkiye, Körfez ülkeleri ve Batı destekli grupların bölünmesine sebebiyet verdi.

Ahrar ve Zengi’den kopanlar, Fetih el Şam, Liva el Hak, Liva Ensaruddin ve Ceyş’ül Sünne ile birlikte Heyet Tahrir Şam'ı kurdu.

Nureddin Zengi Hareketi’nden ayrılan ve el Kaide öncülüğündeki yeni oluşuma katılmayanlar Feylek el Şam’la birleştiklerini açıkladı. Feylek el Şam, TSK öncülüğündeki Fırat Kalkanı operasyonuna katılan gruplar arasında yer alıyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Türkiye, Fırat Kalkanı Operasyonunu başlattığında, Suriye ordusunun Halep kent merkezinin doğusuna yönelik kritik operasyonu devam ediyordu. Türkiye, burada kendi vekaleti altında olan grupları 'Fırat Kalkanı’na katılmaya çağırdı. Bu, bölgedeki cihatçıları zayıflatıp Halep'teki yenilgiyi hızlandırırken el Kaide ve Türkiye’nin çağrısına uyan gruplar arasındaki ilişkilerin daha da bozulmasına yol açtı. 

İdlip ve Halep'in batısında suikast ve çatışmalarla devam eden süreç kesin kopuşa kadar ilerledi. 

Son gelişmeler, bölgedeki tablonun önemli ölçüde değişmesine yol açacak.

'FETİH ORDUSU' DEVRİ SONA ERDİ

Her şeyden önce Mart 2015’te İdlib’in Suriye ordusundan alınması için ‘Fetih Ordusu’ adı altında Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan organizasyonuyla bir araya getirilen koalisyon tamamen dağıldı.

EL KAİDE GÜÇLENDİ AMA…

El Kaide, “ılımlı” olarak adlandırılan gruplara karşı sahada önemli bir avantaj elde etse de artık “ılımlılar” arasında gizlenemeyecek. Bu da başta Rusya ve Suriye ordusu olmak üzere bölgedeki güçler tarafından hedef alınmasını kolaylaştıracak. Küçük silahlı grupların hızla Heyet Tahrir Şam ile Türkiye/Batı destekli cihatçılar arasında tercih yapması bekleniyor.

UFUKTA İDLİP HAREKATI VAR

Halep’in batısı ve İdlip’e yönelik kapsamlı bir askeri operasyon kaçınılmaz hale gelirken Türkiye’den de el Kaide’nin kontrolündeki sınır hattını kapatması istenecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da anayasa paneli

SONRAKİ HABER

Tendürek’te tipi nedeniyle yüzlerce araç yolda kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...