28 Ocak 2017 14:55

İHD: Hasta mahpus Burhal Kartal serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 253. F Oturumu'nda hasta tutuklu Burhan Kartal'ın durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmasını istedi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 253. F Oturumu'nda hasta tutsak Burhan Kartal'a özgürlük istemek için Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Burhan Kartal serbest bırakılsın" ve "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" pankartları açılarak "İnsan haklarıyla insandır", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" sloganları atıldı.

'OHAL İLE HAK İHLALLERİ ARTTI'

Bu haftaki basın açıklamasını Sanatçı Nur Sürer okuyarak, değiştirilmek istenen Anayasa'nın da vahim bir tablo olduğuna dikkat çekti. Hapishanelerdeki baskı ve şiddetin OHAL ile daha da derinleştiğini vurgu yapan Sürer, yaşanan tüm hukuksuzlukların Anayasa'da yapılan değişikliklerle teminat altına alınmaya çalışıldığını kaydetti. Dışarıda ve içeride baskı, şiddet ve her türlü insanlık dışı politikaları uygulayanların yargılanması ve cezalandırılması mümkün olmayacağının altını çizen Sürer, "Sadece bu pencereden baktığımızda bile bu baskıcı, tekçi, otoriter ve totoliter sistemin yaratılmasına karşıyız ve bir kişinin iki dudağı arasına hapsedilmiş zihniyete 'HAYIR' demek gerektiğine inanıyoruz" dedi. 

Sürer, "Hem mahpuslar hem de aileleri mağdur ediyor. Bunun sürekli bir cezalandırma biçimidir" diyerek hasta tutuluların bu sevkler yüzünden durumunun sürekli ağırlaştığına söyledi. Sürer, "Pek çok mahpusun psikolojik rahatsızlıkları artmaktadır. Ne hukuki ne de insani olmayan bu uygulamalar bir an önce son bulmalı, devlet altına imza attığı uluslararası sözleşmelerin gereğini yapmalıdır" şeklinde konuştu.

5 DEFA BÖBREKLERİNDEN AMELİYAT OLDU

Maltepe Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Burhan Kartal'ın durumuna dikkat çeken Sürer, Kartal'ın 14 yıldır cezaevinde olduğunu aktardı. Kartal'ın tutuklandığında herhangi bir sağlık sorunu olmadığı belirterek, "Hapishaneye girdikten kalp, ileri derece prostat, migren, kontrol edilemeyen tansiyon, tansiyondan kaynaklı sol kulakta %35 işitme kaybı, meniscus, bel fitığı, böbreklerinde kist ve ciğerlerinde kist oluştu.

'JANDARMADAN KAYNAKLI TEDAVİ YAPILMIYOR'

Götürüldüğü hastanelerde gerekli tedavinin uygulanmadığını aktaran Sürer, yaklaşık 1,5 yıldır böbrek ameliyatlarının bir türlü yapılmadığını söyleyerek, "Hapishane idaresine yaptığı şikayet dilekçelerine verilen yanıt 'jandarmadan kaynaklı olduğu ve kendilerini ilgilendirmediği için herhangi bir şey yapamayacaklarını' söylendiler" diye belirtti. 

Sürer, "Burhan Kartal'a yaşatılan bu işkenceye son verilsin istiyoruz. Kontrol edilemeyen tansiyon, kalp gibi ağır hastalıklarının yanısıra böbrek ve ciğerlerini de kaybedebileceği dikkate alınarak gerekli tedavi ve ameliyatının acilen yapılmasını ve serbest bırakılması için gerekli işlemlerin başlatılmasını istiyoruz" diye ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Atina’da Türkiye, Kıbrıs ve bölgedeki gelişmeler konuşuldu

SONRAKİ HABER

Cengiz Argüç ve arkadaşları Adana'da anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...