28 Ocak 2017 11:23

Alevi kurumları 'Başkanlığa Hayır' diyor

Nisan ayında yapılması planlanan halk referandumu yaklaştıkça pek çok Alevi derneği, federasyon, vakıf ve topluluk 'Başkanlık Sistemi'ne Hayır' diyor.

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde TBMM’de oylanarak halk referandumuna gitmesi planlanan ‘Başkanlık Sistemi’ni öngören anayasa tasarısına karşı pek çok alevi derneği ve topluluğu ‘hayır’ demeye devam ediyor.

Çok sayıda siyasi parti, politikacı, meslek örgütü ve insan hakları aktivistinin katılımıyla kurulan Demokrasi İçin Birlik Platformu, Alevi Kurumları Beyoğlu Divriği Kültür Derneği’nde geçtiğimiz günlerde bir araya gelmişti.

Toplantıya, Alevi Bektaşi Federasyonu(ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Kültür Derneği (AKD), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) gibi çok sayıda Alevi kurumu katıldı.

 

XIZIR HİKMETİ İLE 'HAYIR' DİYECEĞİZ

Anayasa değişikliği referandumunda “Hayır” cephesinden örgütlenecek kesimlerden biri de Demokratik Alevi Dernekleri oldu. Asimilasyona politikalarına direndiklerini ifade eden Aleviler, ‘Başkanlık Sistemi’ni içeren ve Nisan ayında yapılması planlanan referanduma “Hayır” diyeceklerini belirtti. 

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Bülent Felekoğlu, “Hayırlı bir iş yapacağız ve hayır diyeceğiz” diyerek, toplumsal yok oluşlara karşı, Türkiye’deki renkleri korumak için hayır denmesi gerektiğini söyledi. Eğer bir değişim olacaksa bunun tüm toplulukların güç birliği ile olacağını ifade eden Felekoğlu, “Dikta anlayışının kendi çıkarları için getireceği bir değişim değil, halkların kendi değişimini yaratacağı bir süreç olacak bu. Bu süreç bizlerin Türkiye halkları ile birlikte tekrar ayağa kalkacağımız ve bu dikta anlayışı geriletebileceğimiz bir süreç” diye konuştu. 

Alevilerin bütün savaşlarda arada duran ve savaşları engellemeye çalışan bu anlamda da halkları bir arada tutan bir anlayışa sahip olduğunu vurgulayan Felekoğlu, “Xızır Aylarına doğru gidiyoruz. Bu mübarek ayda Xızır hikmeti ile 'Hayır' diyeceğiz ve bu zulmü aydınlığa çevireceğiz. Biz kazanacağız” diye belirtti. 

ALEVİLER TEK SES OLARAK ‘HAYIR’ DİYECEK

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Kadın Örgütlenme Sekreteri Sevim Yalıncakoğlu da, Cumhuriyet tarihinden bu yana tüm seçimleri göz önüne alarak Alevilerin topyekûn tek ses olduğu bir başka seçimin daha görülmemiş olduğuna dikkat çekti. Yalıncakoğlu, “Şimdiye kadar ki gittiğimiz, görüştüğümüz kurumlar, kurum temsilcileri olsun, toplum tabanında gittiğimiz etkinlikler olsun ziyaretler olsun 'Evet'i savunan kimseye rastlamadım” dedi. 

Yalıncakoğlu, şöyle devam etti: “Aleviliğin doğuşundan bugüne süre gelen hak ihlalleri silsilesine bakacak olursak aslında Alevilerin neden 'Hayır' dediğini demesi gerektiğini de göreceğiz. 'Hayır', bu çarpık sisteme karşı bir hayır olacak. Bu tekçi sisteme, erk ve erkek sisteme karşı bir 'hayır'ımız var. Bu kadar katliamdan yok sayılmadan hak ihlallerine uğramış bir inanç topluluğu, bu topluluğun kadınları olarak 'Hayır' dememek için bir sebebimiz yok.”

'GELECEĞİMİZ İÇİN 'HAYIR' 

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Örgütleme Genel Sekreteri ve Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş ise, şunları söyledi: “Referandumda 'hayır' demek sadece Alevilerin meselesi değil, 'Ben insanım' diyen, bu ülkede yaşayan herkesin meselesi. Demokrasinin katledildiği şu dönemlerde, bütün yetkilerin tek bir kişide toplanması ülke için intihar olur. Bu ülkenin bütün renklerinin, farklılıklarının anayasa karşısında eşit olması için 'hayır' diyeceğiz. Bugün elimizden alınmak istenen haklar sadece bize gereken haklar değildir. Geleceğimiz ve çocuklarımız için 'Hayır' diyeceğiz.”

 

SIRAÇ ALEVİLERİ’DE “HAYIR” DİYOR

Tokat, Sivas, Yozgat, Çorum, Amasya bölgesinde yaşayan ve Hubyar yolunu yürüten Sıraç Alevileri olarak bilinen Alevi topluluğunun yaptığı açıklamada; “Bizler Sıraç Türkmen Alevi toplulukları olarak yeni Anayasa değişikliği diyerek süslenip soslandırılmış tek adam dikta rejimine yol açacak bir rejim değişikliğine HAYIR diyoruz.

Demokratiklikten uzak, Halkların kardeşliğini, İnançların özgürlüğünü, çok kültürlülüğü, çoklu kimliği ve çok inançlı toplum yapısını tekleştirmek üzere kurulu bir Anayasa değişikliğinin ülkemizde yaşayan farklı renkleri solduracağını dünyadaki örneklerinden biliyoruz.

Anayasalar insanların huzurunu, hak ve adaletini sağlamak, toplumda barışın ve eşit yurttaşlık hukukunun tesisi için yapılan ortak yaşam sözleşmeleridir. Oysa bu güne kadar yapılan Anayasalar Halkları asimile etmek için egemenleri korumak, kollamak için yapıldı ve tüm toplumsal kesimlerde huzursuzluklar yarattı.

Bu önerilen Anayasa da adalet, hak, hukuk, özgürlükler, eşitlik gibi topluma huzur verecek barışı tesis edecek bir şeyler bulmak mümkün değildir. Tam tersine yaratacağı tekçi zihniyet yüzünden fazlaca sorun, huzursuzluk ve kargaşa yaratacaktır.

Tüm baskılara rağmen özünü ve özgünlüğünü koruma gayretinde olan Sıraç Türkmen Alevileri olarak muhafazakâr milliyetçi ve baskıcı bir toplum mühendisliği hedefleyen bu asimilasyon anayasasına HAYIR diyeceğimizi beyan ediyoruz.” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Şike' ve 'Odatv' davalarının eski hakimi Ekinci tutuklandı

SONRAKİ HABER

Kadınlar 'hayır' diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...