28 Ocak 2017 09:56

Belediye tabelasının fotoğrafını çekmeye ‘keşif’ tutuklaması

Mardin’de 4 dilli belediye tabelasının fotoğrafını çeken İranlı yazar ve yüksek lisans öğrencisi , “keşif yaptıkları” iddiasıyla tutuklandı.

Paylaş

Mardin’e Aralık ayında, Kürdoloji bölümünde yüksek lisans yapmak için gelen İran doğumlu Hassan Baladah ile birlikte 3 Ocak’ta gözaltına alınan İran’lı Kürt yazar Jiyar Cihanferd, 22 gün gözaltında kaldıktan sonra keşif yaptıkları iddiasıyla tutuklandı.

İranlı Kürt yazar Jiyar Cihanferd ve yüksek lisans öğrencisi Hassan Baladah, Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Bölümü’nde okuyan Eyüp Subaşı ve Cihat Benek isimli iki öğrenciyle birlikte 3 Ocak’ta Mardin’i gezerken gözaltına alındı. 22 gün gözaltında kaldıktan sonra mahkemeye çıkarılan 4 kişiden Eyüp Subaşı ve Cihat Benek adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, İran doğumlu Hassan Baladah ve Jiyar Cihanferd ise keşif yaptıkları iddiasıyla tutuklandı. 

Yüksek lisans sınavı için 28 Aralık’ta Mardin Artuklu Üniversitesi’nde kayıt yapan Hassan Baladah, gözaltına alındığı için 6 Ocak günü girmesi gereken sınava giremedi.

FOTOĞRAFLAR KEŞİF DİYE YORUMLANMIŞ

Baladah ve Cihanferd’in avukatları Necati Çıray, bu kişilerin örgütle bir bağlantılarının olmadığını ve tamamen kimlikleri nedeniyle tutuklandıklarını söyledi. Çıray, “Biri Kürt dili üzerine çalışmaları olan ve lisans için Türkiye’ye gelmiş bir öğrenci. Diğeri ise Türkiye’deki yayınevleriyle konuşmak için gelen, kitapları basılmış bir Kürt yazar. Mardin’de gezerken, birçok manzara fotoğraf ve görüntülerini çekmişler. Belediye binasındaki tabelanın 4 dilli olması dikkatlerin çekmiş, bu nedenle video ve fotoğraflarını çekmişler. Çekilen fotoğraflar keşif diye yorumlanmış” dedi.

SUÇ BULUNMAYA ÇALIŞILMIŞ

Gözaltında bulundukları süre içerisinde telefonlarına el konulan iki kişinin sosyal medya hesaplarının da incelendiğini kaydeden avukat Çıray, “Belediye binasında çektikleri fotoğrafları dosyaya koymuşlar. Onun dışında sosyal medya hesapları incelenmiş ve ‘örgüt propagandası’ iddiası da eklenmiş. Sırf kimlikleri nedeniyle suç bulunmaya çalışılmış” dedi. 

Kürt yazar Jiyar Cihanferd’in yazdıkları kitapları mahkemeye delil olarak sunduğunu belirten Çıray, mahkemenin kararına itiraz edeceklerinin altını çizdi. 

‘MEDYANIN ÇARPITMASI VAR’

AKP’ye yakın medya organlarında çıkan haberlerde gerçeğin çarpıtıldığına dikkat çeken Çıray, “Mardin Life ve benzeri sitelerde bu kişilerin telefonlarında emniyet ve valilik fotoğraflarının çekildiği yazılmış. Böyle bir şey kesinlikle yok. Haberler çarpıtılarak yazılmış” dedi. (Mardin/DİHABER) 

ÖNCEKİ HABER

Quaresma'nın menajerinden Yıldırım'a: Söz konusu bile olamaz

SONRAKİ HABER

Konak Belediyesinde TİS yüzde 24 zamla bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...