28 Ocak 2017 09:22

Alarm! Hava Çok Kirli

Almanya’nın Stuttgart kentinde hava kirliliği tehlike alarmı verecek düzeye çıktı.

Paylaş

Ali Çarman/Stuttgart

Son yıllarda dünyanın birçok bölgesinde hava kirliliği alarm verecek kadar tehlikede. İnsanların, börtü-böceğin, bütün canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen dahası onların ağır ağır ölümüne neden olan hava kirliliği ve nedenleri konusunda toplumsal sorumluluğu örgütlenmeler tartışmaya açmaktalar.

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaleti başkenti olan Stuttgart kenti son iki yıldır hava kirliliği konusunda uyarılar almakta. Partikül; tam yanmamış egzoz gazlarının yaratmış olduğu kirlilik yaşamı tehdit eder durumda seyrediyor. Öyle ki Stuttgart hava kirlenmesinde Almanya’nın en kirli havasının olduğu şehir. Sadece Stuttgart değil, yakınlarında bulunan Reutlingen, Tübingen, Heilbornn.. hava kirliliği Avrupa Birliği standartlarının çok üstünde seyrediyor.

ÇOK FAZLA AZOT VE ÇOK FAZLA TOZ

Baden-Württember eyaletinde 36 ayrı noktada yeniden yapılan hava kirliliği ölçümlerinde sonuçlar hala olumsuz ve tehlike alarmı verecek düzeyde. AB komisyonun belirlediği metreküpte 35 mikrogram ölçüm yapılan yerlerde 50-60 mikrogram arasında değişmekte. Eyalette var olan termik santraller, Almanya genelinde en yoğun sanayii bölgesi olması ve bunun yaratmış olduğu kirlenmenin sağlık alanındaki sonuçları gizlenemez durumda. Kirli hava insanlarda akciğer hastalıklarının çoğalmasına ve erken ölümlere neden olmakta.

ALARM! HAVA ÇOK KİRLİ!

Stuttgart büyükşehir belediyesi ve Meteoroloji idaresinin verileri ile şehirde sık sık yapılan duyurular ve panolara verilen ilanlar, elektrikli trafik levhalarındaki yazılar ile hava kirliliğine alarm (Feinstaubalarm) verilmekte. 

Ve bugünlerde belediye bünyesinde çalışan tüm toplu taşıma araçları ücretleri yarı yarıya düşmekte. Özel araç kullanmak ihtiyacı var ise elektrikle çalışan arabaları kullanın önerileri yapılmakta. Vatandaşlara sürekli çağrılarak yapılarak arabalar yerine toplu taşımacılık önerilmekte. 

Ancak toplu taşıma ücretleri bakımında Stuttgart Almanya’nın en pahalı ilk beş şehri arasında.

Uzun bir dönemdir şehirdeki hava kirliliğini azaltmak için alınan tedbirlerin yeteri yararı olmadığı son verilerde bir kez daha ortaya çıktı. Böyle devam ettiği koşullarda önümüzdeki yıllarda araç sahiplerine yönelik yaptırımların olacağı söylenmekte.

Kapitalist sistem sürekli azami kar peşinde koştuğu ve asıl gayesinin böyle olması sonu üretim sürecinde doğal yaşam ortamını tahrip etmekten kaçınmaz. İnsanlık için büyük bir zenginlik ve yaşam kaynağı olan doğanın korunması egemenlerin umurunda değil. Yeşil alanları çoğaltmak yerine Stuttgart 21 projesinde olduğu yüzlerce ağacın kesilmesi hava kirlenmesini tetikliyen basit nedenlerdir. Bunun için Stuttgart 21 projesi karşıtları her eylemlerinde hava kirlenmesi ve nedenlerine dikkat çeken pankart ve dövizler taşımaktalar.

Hava kirliliğine karşı savaşım bilinçli ve uzun vadeli olmak zorundadır. Termik santralleri, Sanayi, özellikle kimya sanayii fabrikalarının atıkları filtrelendirilmeli ve sürekli kontrolde tutulmalı. Hükümet ve belediyeler hava kirlenmesini engelleyici tedbirler konusunda insanlığa karşı duyduğu sorumluluğu unutmamalı!

ÖNCEKİ HABER

İstanbullular Maçka Parkı için koştu

SONRAKİ HABER

İZENERJİ’de ara bulucu sürecinde de anlaşma sağlanamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...