28 Ocak 2017 03:31

TRT ‘evet’çi oldu

TRT, anayasa değişikliği referendumundan evet çıkması için kolları sıvadı; sosyal medyadaki ‘evet’ videolarını yayınlamaya başladı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, siyasi partiler anayasa değişikliği referandumu için meydanlara inmeye hazırlanırken, devletin kanalı TRT de “evet” kampanyası için çalışmalara başladı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; TRT’nin haber bültenlerinde, tartışma programlarında, sadece “evet” propagandasına uygun yorumcular konuşturuluyor. Hükümete yakın medyanın temsilcilerinin yanı sıra; kabine üyeleri, AKP’li milletvekilleri, AKP’li hukukçular, hemen hemen her gün TRT ekranlarında yorum yapıyor.

Buna bir örnek olarak sosyal medyada yayılan, sporcuların ve sanatçıların ‘evet’ çağrısı yaptıkları videonun TRT’de yayımlanması... 25 Ocak tarihinde hem TRT 1’de hem de TRT Haber kanalının haber bültenlerinde Rıdvan Dilmen, Murat Boz ve Arda Turan ile AKP’li siyasetçilerin başlattığı ‘Güçlü Türkiye için Evet’ kampanyasına 2 dakikalık geniş bir haberle yer verildi. Ancak seçmeni ‘hayır’ vermeye davet eden ve yine sosyal medya üzerinden başlatılan kampanyaya hiç yer ayrılmadı.

Öte yandan TRT, yeni bir radyo kanalı açtı. “TRT Radyo Haber” 16 Ocak’ta dinleyenlere “merhaba” dedi. Radyo Haber’in “Son Nokta”, “Haber-Yorum”, “Türkiye Gündemi”, “Başkent Gündemi” isimli programlarında ‘Evet’çi konuklarla anayasa değişikliği ve referandum konularının ele alındığı ifade edildi.

Hükümete yakın medyanın bilinen isimleri Avni Özgürel, Nuh Albayrak, Sevda Türküsev, Ferhat Ünlü. Saadet Oruç, Kurtuluş Tayiz, Meryem Gayberi’nin yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarından İlnur Çevik’in TRT Haber Radyo’da yapımcı veya sürekli konuk olarak görev yapması dikkat çekiyor.

SAYISIZ CEZA ALDI

TRT son 10 yılda yapılan referandum ve seçim yayınları nedeniyle 69 yayın durdurma, 11 uyarı cezası aldı. TRT, 2010 anayasa değişikliği referandumunda da sadece ‘evet’ kampanyasını haberleştirdiği için YSK tarafından uyarılmıştı. 24 Temmuz 2010’da YSK tarafından verilen kararda, “TRT’nin seçim döneminde yapılacak yayınlarda, anayasadaki objektiflik, eşitlik, serbestlik ve dürüstlük kavramlarını gözeterek daha dikkatli davranması ve yasalara uygun yayın yapılması gerektiği” ifadeleri kullanılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

PYD: Rusya'nın Suriye anayasası taslağı iyi bir adım

SONRAKİ HABER

Afyon'da öğrencilere ödev yerine 'Haydi camiye' etkinliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa