28 Ocak 2017 00:42

PYD: Rusya'nın Suriye anayasası taslağı iyi bir adım

Rusya'nın hazırlamış olduğu Suriye anayasası taslağına Suriyeli Kürt partileri olumlu bakıyor.

Paylaş

Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile bünyesinde 7 parti bulunduran ENKS (Suriye Kürt Ulusal Konseyi) Rusya'nın hazırladığı Suriye anayasası taslağını olumlu bulduğunu açıkladı.

Taslakla ilgili Sputnik'ten Hikmet Durgun’a konuşan PYD Avrupa Sorumlusu Zuhat Kobani, Rusya'nın Suriye anayasası taslağının kötü bir adım olmadığını belirterek, “Taslağa sadece Kürtçe açısından bakmıyoruz. Bizim projemiz daha farklıdır. Bizim projeye göre bütün toplumun iradesi alınmalı. Bize göre eski Suriye ile bu yapılan değişiklikler bir adımdır. İyi bir adımdır. Takdir ediyoruz. Kim Suriye'de siyasi çözümü geliştirirse biz destekleriz” dedi.

Kobani, şöyle devam etti:
“Suriye'de karada olan esas güçler Suriye'nin kaderinin belirlenmesinde hazır olmazsa çözüm zordur. Devletler artık bu kanaate varıyorlar. Bazı ülkelerin veya Türkiye'nin görüşmelere şart koyması bir çözüm değildir. Hiçbir zaman da çözüm olmaz. Cenevre 1, Cenevre 2 ve Cenevre 3 sonuca ulaşmadı. Sebebi de buydu. Biz artık inanıyoruz ki devletler sorunlar ve çözümlerini esas alırlar. Suriye'nin bütün güçleri, demokratik, federal ve birlik olan bir Suriye için mücadele edenler yerlerini almalılar. Kimlikleriyle katılmalılar. Başka ülkelerin kimlikleriyle değil Suriye halkının temsilcileri olarak katılmalılar.”

‘OTONOMİ KISMI AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMALI’

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Politbüro üyesi ve ENKS yöneticisi Müslim Mıhemed de Rusya'nın Suriye için yapmış olduğu anayasa taslağının olumlu bir adım olduğunu belirtti:
“Rusya'nın Suriye anayasası taslağı olması gereken bir adımdır. Fakat tam değildir. Üzerinde daha çalışılması gerekiyor. Taslağın içindeki bazı şeyler iyidir. Ancak eksiklikler de var. Bu eskiklikler de üzerinde çalışılırsa giderilir. Taslakta federasyon yok, otonomi var. Otonomi kısmı açıklığa kavuşmalıdır.”

Rusya'nın Astana görüşmelerinde muhaliflere sunduğu taslak metinde, Suriye topraklarının herhangi bir biçimde kaybedilmesinin kabul edilemez olduğu, devlet sınırlarının yalnızca tüm vatandaşların katıldığı bir referandum sonucunda değişebileceği önerisi yer alıyor.

Anayasa taslağında, Arapça'nın Suriye'nin resmi dili olduğu fakat ülke içerisindeki özerk Kürt yönetim organlarının Arapça ve Kürtçe'yi eşit düzeyde kullanacağına ilişkin bir madde de bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hakan Çalhanoğlu ve Gökhan Töre de Rıdvan Dilmen'in izinde

SONRAKİ HABER

TRT ‘evet’çi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...