28 Ocak 2017 00:20

Üretimden gelen gücün farkında olmak yeterli, tekrar gördük

Kocaelinin Gölcük İlçesi'nde bulunan Ford Otosan Fabrikası'nda bir işçi Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin grevinin önemini kaleme aldı.

Paylaş

Ford Otosan İşçisi
Kocaeli

Grevlerinin yasaklanmasının ardından mücadeleye fabrika içinde devam diyen Birleşik Metal-İş Sendikası patron sendikası EMİS ile anlaştı. İşçilerin saat ücretlerine 1.20 kuruş artı yüzde 7 zam yapılarak 2 yıllık sözleşme devam edecek. Bu da işçi ücretlerine yaklaşık 500 lira civarında  zam yapıldığı anlamına geliyor.

Türk Metal geçen dönem 3 yıllık sözleşmeye imza atarak 1 yılımızı bizden çalmıştır. Türk Metal yöneticilerine soruyorum. Bu mu sizin işçiyi sahiplenmeniz? Bu mu sizin işçi hakkını savunmanız? Bu mu sizin sendika anlayışınız? İşçisiyle patronuyla 15 Temmuz’u hep birlikte yaşadık ve bununla birlikte OHAL’i de beraber yaşıyoruz. OHAL kararı alınmışken hak arama bir insanın iki dudağının arasında maalesef. Bunu da Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin grev kararı almasının ardından gördük ve işçilerin grevinin milli güvenliği tehdit ettiği gerekçe gösterilerek yasaklanmasını hepimiz hayretle izledik. Bu yasağı tanımayarak fabrika içinde üretim yapmayarak kazanan, sonuca ulaşan işçilerin gücünü de gördük. Her seferinde daha fazla üyeye sahip olduğunu söyleyen, ayda bir günümüzü bizden sendika aidatı olarak alan, komik eylemlerle bizleri güldüren Türk Metal bugüne kadar ne aldı ki, şimdi ne alacak? 

Türk Metal samimiyse bu sözleşmeyi çalışanın istekleri doğrultusunda ve gizlemeden yapmalı. Birileriyle görüşüp bundan kimsenin haberi olmadan alınan kararlar bizlerin kararı değildir. Fabrika içinde büyük bir sessizlik, bu sessizliğin ardında gizli büyük de bir memnuniyetsizlik var. Bütün sıkıntıların merkezinde Türk Metal duruyor. Asgari ücretin artışından kaynaklı kıdemli işçilerin mağduriyeti var. 3 yıllık sözleşme var. Sendika temsilci seçimlerinin şeffaflığı konusunda akıllarda soru işaretleri var. Sendika aidatının yüksek olması var. Sözleşme taslağının işçilere sorulmadan hazırlanması var. İşçiye sormadan, haber vermeden imzalanması var. Anlayacağınız var da var... 

Bu listeyi daha da uzatabiliriz. Çünkü çok fazla kayıplarımız var. “Hak verilmez alınır” bunu bizlere yeniden gösteren Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürler. Üretimden gelen gücün farkında olmak ve bu gücü kullanmak için cesareti ortaya koymak yeterli. Bunu bir kez daha gördük. Yeniden hatırladık.

ÖNCEKİ HABER

Gözünü verdiği fabrikadan tazminatsız atıldı

SONRAKİ HABER

ABD’yi desteklemeyenler kara listeye alınacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...