28 Ocak 2017 00:32

Gözünü verdiği fabrikadan tazminatsız atıldı

Senkromeç Fabrikasında ağır iş yükü dolayısıyla yaşadığı iş kazası ile sol gözünün görme yetisini kaybeden Emrullah Civan, teminatsız işten atıldı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Emrullah Civan Senkromeç Fabrikasında ağır iş yükü dolayısıyla yaşadığı iş kazası ile sol gözünün görme yetisini yarı yarıya kaybeden bir işçi. Ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi ve işten atılan arkadaşlarının geri alınması için iş bırakınca tazminatsız işten atıldı. Emrullah Civan, “Bir gözümü verdiğim fabrikadan bu şekilde atılmamalıydım” dedi. 

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikada patron sendikal örgütlenmeyi bitirmek için çeşitli gerekçeler öne sürerek işçi atıyor. Senkromeç işçilerinin de soğuk havaya ve yağışa rağmen sürdürdükleri direniş 5. günü geride bıraktı. Her gün işe gelir gibi fabrika önüne gelen Senkromeç işçileri, İzmir Valiliğinin çadır kurulmasına izin vermemesinden dolayı açık alanda bekliyor. 

Direnişteki işçilerden her birinin ise fabrikaya dair ayrı bir hikayesi var. İşçilerden Emrullah Civan’ın fabrikada yaşadığı iş kazası yüzünden sol gözü yarı yarıya görme yetisini kaybetmiş. 2007’den beri fabrikanın başta dökümhane olmak üzere birçok bölümünde çalışan Civan, 2009 yılında iş kazası geçirmiş. 

ÖLÜMLE BURUN BURUNA

Çalışma koşullarının ağır olduğunu dile getiren Civan, “Yüksek derecede ölümle burun buruna çalışıyorduk. Fabrika daha da düzelsin diye gerektiğinde mesaiye kalıyorduk. Çok yoğun çalışma ve verilen sürekli emirlerle oluşturulan baskı ortamında bir anlık dalgınlıktan dolayı gözüme metal parçası vurdu. Sürekli başımızda ‘hadi, hadi, hadi’ diyorlardı. İşverene açtığım dava devam ediyor. Kazanın olduğu sırada yasal sınırın üzerinde mesai yaptırılıyordu. Bunu SGK müfettişleri de çizelgelerde gördü. Aylık 140-150 saat mesai yapıyorduk. Sabah 8’de girip 11’e kadar çalıştığımız oluyordu. Resmi kurul raporlarına göre yüzde 39 görme kaybı var ama oranı düşük tutuyorlar. Asıl oran daha yüksek. Eskisi gibi görebilmem için kornea nakli olmam lazım ama kurtarılma oranı çok düşükmüş. Şu anda dava süreci Karşıyaka İş Mahkemesinde sürüyor” diye konuştu. 

‘ÇALIŞAN FABRİKAYI BATIRDILAR’

Yaşadıklarına karşın yine de haksız bir şekilde kapının önüne konulduğunu belirten Civan şunları söyledi: “Daha öncesinde de fabrikada sorunlar vardı, 5-10 gün olsa da maaşları geç alıyorduk. Mesailerimizi ödemiyorlardı. Artık canımıza tak edince 3-4 sene önce örgütlenme kararı aldık, sendikaya üye olduk. Sendikaya üye olunca durum düzeldi ama son 1 yıllık süreçte ekonomik sorunlar yine baş gösterdi. Son 10 aydır doğru düzgün maaş alamadık. Çalışan fabrikayı batırdılar. Eylül ayında tekrar işbaşı yaptıktan sonra çok yoğun çalıştığımız dönemler oldu ama yine de çok az para verdiler. Benim şu anda tazminatlarla birlikte 100 bine yakın alacağım var.” 

‘AMAÇ SENDİKAYI BİTİRMEK’

Son olarak mali sorun iddiasıyla arkadaşlarının TİS’e aykırı şekilde işten atılması üzerine iş bıraktıklarını anlatan Civan, “Bizleri de tazminatsız bir şekilde işten çıkardı.  Ekonomik krizi gerekçe göstererek fabrikadaki sendikal örgütlenmeyi yok etmek istiyorlar. Biz, TİS’in bize verdiği yetkiyi kullandık. Ücretlerin ödenmemesi durumunda iş bırakma hakkımız var. Şu anda zor bir dönemden geçiyoruz. Elektrik, suyum kesik. Annem emekli maaşı ile yardım ediyor ki ayakta kalabiliyoruz. Ama biz ne olursa olsun hakkımızı alana kadar direnişimizi sürdüreceğiz zira kaybedecek hiç bir şeyimiz yok. Ne kadar uzarsa uzasın” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tofaş ve Renault işçileri: Birliğimizi yeniden kurmalıyız

SONRAKİ HABER

Üretimden gelen gücün farkında olmak yeterli, tekrar gördük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...