28 Ocak 2017 00:50

Tofaş ve Renault işçileri: Birliğimizi yeniden kurmalıyız

Renault ve TOFAŞ’ta işçileri üzerindeki baskıların arttığını belirterek, birlik ve beraberliğin tekrar kurulması gerektiğini söyledi.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

2015 mayısında yaşanan metal fırtınaya öncülük eden Renault ve TOFAŞ’ta işçiler üzerindeki “Türk Metal’e üye ol” baskısı artıyor. Ancak işçilerde Türk Metal’e olan öfke azalmıyor. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ancak iki yıl sonra geçtiğimiz günlerde Renault fabrikasına girebilirken, işçilerden beklediği desteği ve ilgiyi göremedi. Yapılan baskı ve kışkırtmalarla birliklerinin bozulmak istendiğine dikkat çeken işçiler, “Bu oyunlara gelmememiz lazım. Kendi birlik ve beraberliğimizi koruyarak hareket etmeli ve taslağı hazırlamalıyız. Yoksa onların istediği olur. Bunun da acısını gene bizler çekeriz” uyarısında bulundu.

KAVLAK’IN GELMESİ TESADÜF DEĞİL

Fabrika yönetiminin ve Türk Metal’in son günlerde baskıyı iyice artırdığını söyleyen Renault işçisi, “Şefler tek tek insanları çekip baskı yapıyor. Fabrika da huzur bozucu hareketlerde bulunuyorlar. İnsanları kışkırtarak karmaşa yaratma amaçları var. Bu baskıların bu kadar arttığı bir dönemde Pevrul Kavlak’ın fabrikaya gelmesi tesadüf olamaz. Her şey danışıklı dövüş gibi. Bugünden sonra içeride baskılar daha da artacak öyle gözüküyor. Pevrul Kavlak fabrikada beklediği ilgiyi de göremeyince iyice baskılar artacak” diye konuştu. İşçi şöyle devam etti: “Pevrul Kavlak katıldığı TV programında kıdeme göre zam isteneceğini söyledi. Daha önceleri Bosch’un taban alınacağını dillendiriyorlardı şimdi ondan vazgeçtiler kıdeme göre demeye başladılar. Böyle yaparak yeniyle 10 yıllık işçi arasında ki farkı açıp tepkiyi dindirme planları var. Ne yaparlar bilmiyorum ama işçinin beklentisi yüksek, bunu karşılamazlarsa işçinin de tepkisi olur.” 

BİZLERİ BÖLMELERİNE İZİN VERMEMELİYİZ

Fabrikada girdiği atölyelerde kimsenin Pevrul Kavlak’ın yüzüne bile bakmadığını söyleyen bir başka işçi, “İnsanlar ilk zamanlardaki gibi eylem yapmasa da orada yokmuş gibi davranarak kendi tepkilerini gösterdi. Bu da bir eylem şeklidir. Bu tür karşılamalar çay bölgelerinde de olunca kendi üyelerini arayarak biz geldik siz neredesiniz gibi serzenişte bulundular. İşçilerin öfkesi halen sürüyor. Ama baskının arttığı bu günlerde Pevrul Kavlak’ın fabrikaya gelmesi kendi üyelerine de bir moral olmuştur. Buradaki öfkeyi açıkça bitirmeye geldi. Artık bu fabrikaya giremezler algısı da kırılmış oldu. Buradan işçiyi bölmeye devam edeceklerini biliyoruz. Bizim bu oyunlara gelmememiz lazım kendi birlik ve beraberliğimizi koruyarak hareket etmeli ve taslağı hazırlamalıyız. Yoksa onların istediği olur. Bunun da acısını gene bizler çekeriz” dedi.

BİRLİĞİMİZİ KURARAK KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM ETMELİYİZ

Kavlak’ın patronun desteğiyle fabrikaya girdiğini anlatan bir başka işçi ise, şöyle devam etti: “Türk Metal’in whatsApp grubu var ve bu grup epey kalabalık. Orada işçiler başkan bizim bölüme neden gelmedi falan diyor. Alay konusu olduk diye yazışmalar yapıldı.” İşçi şunları söyledi: “Fabrikaya girdi ama beklediği ilgiyi göremedi fakat bir algıyı da kırdığını kabullenmek gerek. Biz geçenlerde toplu şekilde Türk Metal’den istifa edip Birleşik Metal-İş’e geçtik bu nasıl bizde olumlu hava yarattıysa Pevrul Kavlak’ın Renault’ya gelmesi de Türk Metal üyesi işçilerde olumlu hava yarattı. Bugün yapmamız gereken kimin nerede üye olduğu değil, haklarımız için ortak taslak hazırlamak olmalı. Zaten Pevrul Kavlak TV programında mayısta çoğunluk bizde olmazsa işçi mağdur olmasın diye itiraz etmeyeceğiz dedi. Bizim de yapmamız gerek tekrar eski birliği kurarak buradan kaldığımız yoldan devam etmeliyiz.”

TOFAŞ İŞÇİLERİ: HENÜZ HİÇBİR ŞEY BİTMEDİ

Metal fırtınanın öncülerinden olan TOFAŞ’ta da işçilerin sözleşmeden beklentisi yüksek. Fabrikanın her geçen gün büyüdüğünü ve kâr rekorları kırdığını hatırlatan işçiler, “O zaman bizler de bundan payımıza düşeni bu sözleşmede istiyoruz” dedi.
Fabrikada şeflerin tek tek, ikişer ikişer işçileri kenara çekip “Bir siz kaldınız Türk Metal’e geçmeyen, çalışmak istiyorsanız siz de geçin” diye baskı yaptığını aktaran bir işçi, şunları söyledi: “Bu baskılar altında hem sendikamız Çelik-İş’ten istifa etmiyoruz hem de bu stres altında çalışmak zorunda kalıyoruz. Üzerimizde baskı çok fazla var. Baskı kurmak için de sürekli ha bu ay ha diğer ay çıkışlar olacak diyerek bunaltılar. İşçi zam isteyecek, haklarını isteyecek oldu mu hemen bu tür söylentiyi yayarak işçinin sesini kısmaya çalışıyorlar. Şu an işçi alımları devam ediyor ve fabrikada 10 binin üzerinde işçi çalışıyor. Bu nasıl iş anlamadık.” 

TOPLU GEÇİŞLER OLACAK

Bir başka işçi ise “Henüz hiçbir şey bitmedi. Renault’daki gibi bizde de Türk Metal’den Çelik-İş’e toplu geçişler olacak. Aslında biz Renault’daki arkadaşlarla bir planladık bu işi ama onlar erken davrandı olsun sonuçta Türk Metal’e bir darbe daha vurulmuş oldu. Aynı olay TOFAŞ’ta da olacak yakın zamanlarda. Bizler sözleşme dönemine hazırlanırken fabrika yönetimi de boş durmuyor. Şubatta duruş olacak, kriz var diyerek işçiye psikolojik baskı yapmaya başladılar” diye konuştu.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ KABUL EDİLİNCEYE KADAR

Sürekli işçilerin yerlerinin değiştiğini anlatan bir başka işçi, şöyle devam etti: “Bakımda çalışanı imalata, montaja veriyorlar. Bıksın da Türk Metal’e geçsin diye. Kimin hangi sendikaya üye olduğuna ait liste var formenlerde onlarda işçilerin yanına gelip bir sen kaldın geçmeyen ne zaman geçiyorsun senin için iyi olur geçersen diye sıkıştırıyorlar. Bu baskılar altında sözleşme dönemine gidiyoruz. Benim görüşüm işe yeni girenlere pek fazla zam yapmayacaklar. Arada kalan 5 ile 10 yıllık işçilere biraz yüksek zam yaparak işi bitirmeye çalışacaklar. Planladıkları gibi olur mu onu da zamanla göreceğiz. Ama her yerde olduğu gibi burada da işçilerin beklentisi yüksek. Bu fabrika sürekli rekorlar kırıyor işçi alımları oluyor. Bu artış karşısında biz de payımıza düşeni istiyoruz. Taslak tartışmaları tam anlamıyla başlamadı ama taslakları önceden görmek istiyoruz. Bir görelim ki ona göre tavrımızı koyalım. Bu mücadele uzun soluklu bir mücadele. 2015 mayısından beri hareketli ve hareketli olmaya da devam edecek ta ki işçinin talepleri karşılanıncaya kadar.” dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Hüda Kaya gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Gözünü verdiği fabrikadan tazminatsız atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...