28 Ocak 2017 00:15

Kadınlar ‘hayır’ diyecek

Tokat Almus Çambulak Köyü Derneğinin kadın kolları, “Başkanlık sistemi gelirse barıştan eser kalmaz” uyarısında bulundu.

Paylaş

Neslihan KARYEMEZ
İstanbul

Tokat Almus Çambulak Köyü Derneğinin kadın kollarının düzenlediği kahvaltı etkinliğine katıldık. Kahvaltıya katılan kadınlar başkanlık sistemine karşı. AKP hükümetleri döneminde kadınlara yönelik taciz ve tecavüzlerin, çocuk istismarının, işsizliğin ve yoksulluğun arttığını dile getiren kadınlar, barış içinde yaşamak istediklerini belirterek “Başkanlık sistemi gelirse barıştan eser kalmaz” uyarısında bulundu. Kadınlar referandumda ‘hayır’ çıkması için tüm kadınlara gerçekleri anlatacaklarını söyledi. 

Nurgül Önder 48 yaşında. Tokat Almus Çambulak Köyü Derneği Kadın Kolları Başkanı. Başkanlık sistemine karşı olduklarını söyleyen Önder, “Daha birkaç gün önce seçtiğimiz vekillerimizden birinin boğazı sıkıldı. Kadınlarımız çok şeylere maruz kaldı. Kız çocuklarımız çocuk yaşta evlendirilmek istendi. Çocuklar tacize, tecavüze uğradı. Biz kadınlar sokaklarda özgürce dolaşamaz olduk. Hemşire kadın otobüste şort giydiği için tekmelendi. Bugün bizi az çok Mecliste temsil eden kadın vekillerimiz var. Yarın tek adamın yönettiği başkanlık sistemi gelirse bizi kim temsil edecek?” dedi. Önder, köylerinin tüm kadınlarına başkanlık geldiğinde nelere maruz kalacaklarını anlatacağını söyledi. 

'BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUM'

Döndü Güler 47 yaşında. Çocuk bakıcılığı yapıyor. Kadınların ikinci sınıf vatandaş sayıldığını anlatan Güler, bilinçlenip haklarımızı arayabilmek için yan yana geldiklerini,  köyün kadın kollarını oluşturduklarını söyledi. Güler, “Bu hükümet geldi geleli hem kılık kıyafetimize daha çok karışılır hale geldi hem de daha fazla şiddete maruz kaldık. Başkanlık sistemiyle elimizde kalan ufak tefek haklarımızı da elimizden almak istiyorlar” dedi. 

Sevgi Evren 54 yaşında. “Başkanlık anayasasının geçmesini istemiyorum. Çünkü cumhuriyeti yok etmek istiyorlar” diyen Evren, şöyle devam etti: “Kadınlarımızın şiddete, tacize, tecavüze maruz kalmasını istemiyoruz. Çocuk yaşta kızların evlendirilmesini istemiyorum. Hele bir de tecavüzcüsü ile evlendirilmesi... Mezhep ve millet ayrımı yapılmasını istemiyorum. Bütün halkların barış ve kardeşlik içinde yaşamasını istiyoruz. Başkanlık sistemi gelirse barıştan eser kalmaz. Hiçbir kadın hakkı kalmaz. Bunun için referandumda hayır diyeceğiz.”

'SÖMÜRÜ ARTACAK'

Banu Arslan 20 yaşında. Üniversite öğrencisi. Türkiye’nin daha da karanlık günlere doğru gittiğini ifade eden Arslan, “21. yüzyılda çocuk gelinler olması ve hükümet tarafından destekleniyor olması çok acı. Başkanlık sisteminin gelmesi ile yasal olarak yapamadıklarını yapmak için istiyorlar. Bize bunu dayatmamalılar. Biz gerçek demokrasi istiyoruz” dedi. Üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Özge Arslan, Başkanlık sistemiyle tek adam yönetimi getirileceğini, halkın haklarının daha fazla yok olacağını ve sömürünün artacağını söyledi. 

30 yaşındaki İlknur Türedi Gürol  da “Başkanlık sistemini savunanlar kadınlara şunları vereceğiz, işçilere şu hakları vereceğiz, ülke için şunları vereceğiz diyor. Bu söylemi AKP iktidara geldiğinden beri söylüyor. 15 yıldır hiç iyi bir şey olmadı. Hatta daha kötüye gitti. Başkanlık gelirse daha da kötüye gideceğini düşünüyorum. Çünkü 15 yıllık yönetim işçilere işsizlik, yoksulluk ve zam olarak yansıdı. Kadınlar için şiddet, taciz, tecavüz olarak arttı” diye konuştu. 

SORUMLU HÜKÜMET POLİTİKASI

Meltem Arslan 25 yaşında. Bir otomotiv şirketinde çalışıyor. “Önceleri tek başıma taksiye binip eve dönebiliyordum. Şimdi korkuyorum. Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz arttı. Geç saatte eve tek dönemiyorum. Sokakta yürürken arkamda yürüyen birini fark ettiğimde tedirgin oluyorum” dedi. Bunun nedeninin 15 yıldır AKP’nin uyguladığı politikalar olduğunu söyleyen Arslan, şöyle devam etti: “Ülkemizde terör sorunu var. Ama, muhalefet olan kesim sokağa çıkmak istediğinde terör bahane ediliyor. Kendileri sokağa çıktığında terör sorunu olmuyor! Çünkü halk sokağa çıksa üzerlerindeki korkuyu ve rehaveti atacak. Bunu istemiyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Göçmenlerin ABD’ye girişi sınırlandırılıyor

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekili Hüda Kaya gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...