28 Ocak 2017 00:39

Travmaya rağmen, yangın çıkan cezaevine konuldular

Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, 2 çocuğun ölümüyle sonuçlanan yangın için diğer çocukların travma yaşadığını söyledi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 2 çocuğun ölümüyle sonuçlanan yangına ilişkin Evrensel'e konuşan Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek,  bu olayla birlikte çocukların tutuklu olarak yargılanmasının tartışılması gerektiğini söyledi. Hastaneden taburcu edilen iki çocukla görüştüklerini söyleyen Bek, ciddi bir travma yaşayan çocukların, bu olayı yaşadıkları cezaevine geri gönderildiğini söyledi. 

TRAVMA GEÇİREN ÇOCUKLARIN TAHLİYE EDİLMESİ GEREKİYOR

Avukat olarak hastaneden taburcu olup cezaevine gönderilen iki çocukla görüştüklerini söyleyen Bek, çocukların yaşadıkları travmanın etkisi ile yaşadıklarını kendileri ya da başkaları ile paylaşacak durumda olmadıklarını, korku ve panik içerisinde yaşadıklarını gizlemeye çalıştığını aktardı. Çocukların bu olayı yaşadıkları cezaevine gönderilmelerinin yaşıtlarının ölümüne tanık olan çocuklar için psikolojik bir yük olduğunu dile getiren Bek, çocukların psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek tahliye edilmeleri gerektiğini söyledi. 

ÇOCUKLARIN TUTUKLU YARGILANMASI KALDIRILMALI

Suça sürüklenen çocuklar için tutuklama tedbirinin kaldırılması gerektiğini söyleyen Bek, şöyle konuştu: “Toplumun yaklaşımı çocuklara ceza vermek değil, onları eğitmek olmalı. Çocuğun bir şekilde suça sürüklendiğinde tutuklama gibi ağır bir tedbirin çocuk yönünden düşünülmesi kesinlikle kabul edilemez. Çocuklar yargılanabilir. Suçlu bulunduğunda farklı tedbirler alınabilir; ama yargılama sürerken tedbir olarak tutuklamaya başvurulmaması kanaatindeyiz. Bundan 4 yıl önce Ceyhan Cezaevi’nde çocukların koğuşu ateşe vermesi sonucu böyle bir olayla karşılaşmıştık” dedi. Çocuk tutuk evleri ile ilgili sorunlar olduğunu da dile getiren Bek, ıslah evlerinin çocukların topluma yeniden kazandırılması amacıyla kurulduğunu, ancak bu görevini yerine getiremediğini belirtti. Bu yüzden çocuk ıslah evlerinin de yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Bek, “Çocukların topluma kazandırılması kapsamlı bir olay. Uzmanlardan destek alınması gerekir” dedi. Her ne kadar Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde çocuk savcılığı bulunuyor olsa da tutum olarak diğer savcılardan farklı olmadığını ifade eden Bek, çocuk savcılarının da çok rahatlıkla tutuklama tedbirine başvurabildiklerini belirtti. Bek, “Ancak savcının tutumundan ziyade savcılara inisiyatif tanınmaksızın çocukların tutuklu yaralanmasının tamamen ortadan kaldırılması gerektiği kanaatindeyiz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Kapatılan dernekler: Her ilde bağımsız komisyonlar kurulsun

SONRAKİ HABER

Haklarımız için ‘Hayır’ı hep beraber örgütleyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...