28 Ocak 2017 00:33

Kapatılan dernekler: Her ilde bağımsız komisyonlar kurulsun

OHAL KHK'ları ile kapatılan dernekler, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun tarafsız bir inceleme yapamayacağını belirtti.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Kanun hükmünde kararname hükümlerine itirazları kabul edecek olan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nu, KHK ile kapatılan derneklerin temsilcileriyle konuştuk. Kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneğinin Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, üyelerinin çoğunluğunun hükümet tarafından seçilecek komisyonun tarafsız bir inceleme yapamayacağını, mağduriyetlerin giderilmesi için her ilde bağımsız komisyonlar oluşturulması gerektiğini söyledi. 

‘HÜKÜMETE HAKSIZSIN DİYEBİLCEK Mİ?’

OHAL İnceleme Komisyonunun Venedik komisyon raporundan sonra Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde (AKPM) Türkiye zor durumda olduğu için çıkarıldığına vurgu yapan Yılmaz, “Tüm Türkiye’deki dosyalara 7 üye karar verecek. 100 binin üzerinden dosya olacak. 2 yılda bitirilmesi mümkün değil. Bunu yapabilmek için komisyonun oturup günde 500  tane dosya incelemesi gerekiyor.

Ayrıca komisyonun reddetmesi durumunda idari mahkemelerde yığılma olacak, temyizi, Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) derken 10-15 yıl sürecek” diye konuştu. 

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun işleyişinin mümkün olmadığını belirten Yılmaz, aksine bunun süreci tıkayacağını vurguladı. Hükümetin itirazların Anayasa mahkemesi ve AİHM’ye gitmesini ertelediğini ifade eden Yılmaz, “15 yıl sonra okulunuza döndüğünüzü düşünün. Oysa yapılması gereken OHAL ilan edilir edilmez her valilikte bağımsız komisyonlar oluşturulmasıydı. Ayrıca bu komisyon tarafsız da değil. 5 üyesini başbakanlığın, 2 üyesini hükümetin kontrolü altındaki HSYK’nin atadığı komisyon nasıl hükümetin kararnamelerine haksız diyebilecek?” dedi. 

‘KOMİSYON YARGI MERCİİ DEĞİLDİR’

Gündem Çocuk Derneğinden Hukukçu Dilek Kumcu da, bu komisyonun hangi amaç için kurulduğunun önemli olduğunu söyledi. Kapatılan dernekler bakımından önce bir idari başvuru süreci ve bir de yargılama süreci olduğunu belirten Kumcu, derneklerin bulundukları illerdeki OHAL Valiliklerine başvurduklarını dile getirdi. Yine idari davaların hiçbirinin sonuçlanmadığını ifade eden Kumcu, ancak sonrasında Anayasa Mahkemesine başvuru olabildiğini aktardı. Ancak son kararnamede getirilen komisyonun bunların önüne geçtiğini dile getiren Kumcu, “Komisyon bir yargı merci değil. Öncelikle burada bir suç isnatı varsa bunun yargı mercii mahkemelerdir. Anayasa’nın 25. maddesine göre yargı yolları kapatılamaz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

MHP'de muhalifler 'Hayır' çalışması için sahaya iniyor

SONRAKİ HABER

Travmaya rağmen, yangın çıkan cezaevine konuldular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...