28 Ocak 2017 00:30

İzmir'de ‘Akıllı hastane’nin akıl almaz sorunları

İzmir’in ‘ilk akıllı ve dijital hastanesi’ olarak reklamı yapılan Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde birçok teknik ve personel sorunu yaşanıyor.

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Açıldığı günden beri tartışmalara neden olan Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde birçok sorun yaşanıyor. İzmir’in ‘ilk akıllı ve dijital hastanesi’ olarak reklamı yapılan hastane teknik ve personel eksikliği açışından hastalara zor anlar yaşatıyor. 

Yaklaşık bir buçuk yıl önce İzmir’in ‘ilk akıllı ve dijital hastanesi’ olarak açılışı yapılan Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi hem teknik hem de personel eksikliği açışından çok sayıda sorunla gündemde. Hastane yapım aşamasında iken milyonlarca liralık harcama ile tartışmalı bir şekilde gündeme gelmişti. Sağlık Bakanlığı ise, 517 yatak, 18 ameliyathane, 112 yoğun bakım yatağı ve 17 yataklı yanık tedavi merkezinin yanı sıra 8 asansör, 6 yürüyen merdiven bulundurmasıyla övünerek hastanenin nasıl bir sağlık hizmeti vereceğinin dışında şirket açılışı yapar gibi reklam yapmıştı. 

YAĞMUR YAĞDIĞI ZAMAN SU BASIYOR

İdari kadro ve sağlık çalışanları açısından çok fazla eksikliğin olduğu hastane teknik malzeme ve fiziki koşullar açısından da sıkıntılı. Eğitim hastanesi olmasına rağmen ameliyathane alt yapıları yetersiz kalırken kullanılan malzemelerin yedeklerinin olmadığı ve cihazların eksik olduğu belirtiliyor. Yağmurun yoğun yağdığı zamanlarda çatı su akıtırken, son yağan yağmurda ise iki ameliyathane odası su baskınıyla karşı karşıya gelerek kullanılamaz hale geldi. Açılmadan önce söz edilen 17 yataklı yanık tedavi merkezi ise sadece tabela olarak var. Dijital hastane olarak açılmasına rağmen hastanenin dijitallik özelliği ise kullanılabilir halde değil.  Depo ve arşiv odalarının olmamasından kaynaklı sığınaklar arşiv ve depo görevi görmekte. Teknik sıkıntılardan dolayı hastane masraflarının fazla olduğu söylenirken, Karşıyaka ve Egekent hastanelerinin birleştirilmesinden sonra belli firmalara hastanenin borçlu olduğu iddia edildi. 

‘HASTANELER TİCARETHANEYE DÖNDÜ’

Bir buçuk yıl geçmiş olmasına rağmen hastanede hiçbir sorunun çözülmemesine hem hastalar hem de çalışanlar tepkili. Konuyla ilgili Evrensel'e konuşan SES İzmir Şube Eş Başkanı Rukiye Çakır,  sağlıkta dönüşüm adı altında sunulan şeyin sağlıkta yıkım olduğunu belirterek, hasta sayısı üzerinden sağlığın ticarileştiğini ve hastanelerin de ticarethaneye dönüştüğünü söyledi. Var olan sağlık kurumlarının ortadan kaldırılarak yerlerine ticari amaç güden hastanelerin yapıldığına dikkat çeken Çakır, “Çiğli Bölge Hastanesi çok büyük rakamlarla ve yatırımlarla ifade edildi ama hizmete gelince çok da beklentileri karşılamadı. Acili, polikliniği olmadan seçimler için açılan bir hastanedir. Gerekli altyapı, donanım ve ekipmanın olmadığı bir hastane halkın sağlığını riske eden bir durumdadır” dedi.  Bir buçuk yıldır eksikliklerin giderilmediğini ifade eden Çakır, “Çalışan sayısı yetersiz. Biz tabii ki hem oradaki sağlık çalışanı arkadaşlarımızın çalışma koşullarının düzeltilmesi, iş yoğunluğunun azaltılması, hem de halkımızın nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için bu eksikliklerin bir an önce giderilerek tam teşekküllü, nitelikli bir hastaneye dönüştürülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de 13 katlı binada yangın çıktı

SONRAKİ HABER

Vatandaş ilaç fiyatlarına gelecek zamma tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...