27 Ocak 2017 13:34

Şeker fabrikasına üretici sahip çıktı

Babaeski Alpullu’daki tarihi şeker fabrikasının kapanmaması için üretiler seferber oldu. Yıllardır azalan pancar üretiminde artış yaşandı.

Paylaş

Kırklareli Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926 yılında kurduğu fabrikalardan biri olan Alpullu Şeker Fabrikası, son 3 yıldır üretim kapasitesi düşük olduğu gerekçesiyle kapanma noktasına geldi.

90’lı yıllarda yıllık 600 bin ton üretim yapılan tesisler, Trakyalı çiftçinin şeker pancarı üretimini bırakması nedeniyle 2014 yılından itibaren yapılan alımları işlenmek üzere diğer fabrikalara gönderdi ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Panko Birlik Genel Başkan Yardımcısı ve Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Ramis Özgen, bölge çiftçisi ile şu anda yaklaşık 300 çalışanı bulunan tesisleri yeniden hayata geçirmek için çalışma başlatıldığını belirtti.

Özgen, “Pancar bitmek üzereyken devreye girdik seferberlik ilan ettik ve Türk Şeker Genel Başkan Yardımcısı Selim Yücel ile görüştük. Bizden 150 bin ton ön taahhüt istediler. Biz de, bu taahhüdü bizim çiftçimiz, bizim üreticimiz yerine getirir diyerek hemen çalışmalara başladık” dedi.

Babaeski’nin Çengelli köyünde yaşayan Pancar Üreticisi Nejdet Güneş, 3 yıl aranın ardından pancar ekmeye başladığını söyledi. Güneş, “Ben yıllardır 200-250 ton arası pancar çıkarmaktayım. Fabrikanın kapanmaması için tekrar pancar ekmeye karar verdim. İlimizden geleni yapacağız” dedi. Pancarköy’de çiftçilik yapan diğer Üretici Şinasi Seçkin de fabrikanın açılması için 40 dekar pancar ekerek fabrikanın kapanmamasını sağlayacağını söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Konya’da serası yıkılan üreticiler destek bekliyor

SONRAKİ HABER

Yunanistan'dan firari asker cevabı: Yargımız bağımsızdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...