27 Ocak 2017 13:25

Konya’da serası yıkılan üreticiler destek bekliyor

Konya’da yoğun kar nedeniyle çöken seralarda ürünlerin yüzde 80’i zarar gördü. Üreticiler yaşadıkları afet karşısında destek bekliyor.

Paylaş

Konya’da etkili olan yoğun yağış sonrası karın ağırlığını taşıyamayan domates, salatalık, biber, patlıcan, marul ve ıspanak gibi ürünlerin yetiştirildiği seralar çöktü. Çöken seralardaki ürünlerin yüzde 80’i de zarar gördü. Konya’da 500 dekarlık alanda serada üretim yapıldığını belirten Konya Karatay ve Meram Örtü Altı Üreticiler Birliği Başkanı Adem Avcu, yoğun kar yağışı sonucu 100 dekarlık alandaki seralarda çökme olduğunu belirtti. Avcu, şöyle devam etti: “Göçen seraların altında kalan ürünlerin çok az bir bölümü kurtarılabildi. Çiftçilerimizin 1.5 milyon liraya yakın bir maddi hasarı var. Yetkililerin çiftçilerimizin yaşadığı afet karşısında yardımcı olmalarını istiyoruz.”

ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLER DESTEKLENMELİ

Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış da, tarım sigortası konusuna dikkat çekti. Çalış, Konya Ovası’nda seracılık son yıllarda ciddi anlamda hız kazandığını ve üreticilerin sigorta yaptırması gerektiğini belirtti. Zarar gören üreticilerin desteklenmesinin diğer üreticilere de örnek olacağına ve bunun bakanlık açısından bir avantaj olduğuna dikkat çeken Çalış, “‘Çünkü 100 dekarlık alanın desteklenmesi bakanlığa yük getirmeyecek, ancak desteklendiğinin duyulmasıyla bu işe hevesli olan ancak kar yağışı ve rüzgardan dolayı zarar görebileceğini düşünerek bu işin riskini almak istemeyen üreticiler için de teşvik olacaktır. Zarar gören üreticilerimize malzeme, tohum ve fide yardımının yanında ödenmesi gereken borçlarını faizsiz bir şekilde ötelenmesi yapılabilir” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Ziraat Mühendisi Nuran Ünsal da, Konya’da seracılığın riskli olduğuna dikkat çekti. Üreticilerin bir şekilde devam edebilmesi için yaşanan afet karşısındaki zararlarının desteklenmesi gerektiğini belirten Ünsal, “Konya’ya beklenilenin üzerinde yağan kar ve şiddetli rüzgar seracıları zor duruma soktu. Yetkililerin bu yıl zarar gören üreticilerimize yardım etmesi çok önemli. Çünkü zarar gören üreticilerimizin bir şekilde devam edebilmesi için zararlarını karşılaması gerekiyor” dedi.

150 BİN LİRA ZARARIM VAR

5 dekarlık alanda seracılık yaptığını ifade eden Üretici Ali Çağlar, kar yağışı nedeniyle serasının çöktüğünü ve ürünlerinin karın altında kaldığını söyledi. 150 bin liraya yakın zarının olduğunu belirten Çağlar,  kendisi gibi zarar gören seracılara yardım elinin uzatılmasını istedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Zürih Belediye Başkanı'ndan Gültan Kışanak’a mektup

SONRAKİ HABER

Şeker fabrikasına üretici sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa