27 Ocak 2017 12:07

Dostları, şair ve yazar Mustafa Öneş’e veda etti

Yaşamını yitiren eleştirmen, şair ve yazar Mustafa Öneş sonsuzluğa uğurlandı. (Fotoğraf: Kadir İncesu)

Paylaş

Eylem Nazlıer
İstanbul

Eleştirmen, şair ve yazar Mustafa Öneş’in geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetmesinin ardından Şişli Camiinde kılınan öğle namazından sonra Feriköy Mezarlığı’nda sonsuzluğa uğurlandı. 

Şişli  Camii'nde düzenlenen cenaze törenine, üyesi olduğu Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan (TYS) yazar dostları, çok sayıda yayınevi temsilcisi, yazar ve şair arkadaşlarının yanı sıra okurları katıldı. Yazar dostları Mustafa Köz, Egemen Berköz, Tülay Ferah, Eray Canberk ve Aba Müslüm Çelik, Öneş’i son yolculuğuna uğurlarken üzgün olduklarını dile getirdi.

'ÇOK ÖNEMLİ BIR DOSTUNU YİTİRDİ ŞİİRİMİZ'

TYS Başkanı Mustafa Köz, "Edebiyatının ve şiirinin başı sağ olsun" diyerek sözlerine başladı. Köz, çok önemli bir şiir dostunu yitirdiğini, Öneş’in 60’lı yıllardan bugüne şiirdeki bütün gelişmeleri izlemiş ve yön vermiş bir yazar olduğunu belirtti. Köz, “Edebiyata şair dostluğunu göstermiş bir yazardır. Sadece eleştirmen  olarak değil, şiirle kurduğu bağ da çok önemlidir. Çünkü eleştiriyi yazılanla değil yaratıcı yönünü de görerek yaptı. Sadece olanı değil yorumunu da kattı. Bu onun şiir sevgisini insan sevgisini göstermesi yönünden önemlidir. Çok önemli bir dostunu yitirdi şiirimiz. Şiirimizin başı sağ olsun" diye konuştu.

'GENÇ ŞAİRLERİ YÜREKLENDİRDİ'

Şair Egemen Berköz, "Çok üzgünüm. Gündelik işler yüzünden bir süredir görüşemiyorduk.  Her gün bugün arayayım, yarın arayayım diyordum. Yalnız yaşadığı için korkuyordum.  55 yıllık arkadaşım. Yaşamımız hep birlikte geçti. Birlikte dergi çıkardık. Satranç oynadık, kavga ettik, denizde yüzdük. Her şeyi yaşadık. Çok yakın bir dostumdu. Çok önemli bir eleştirmendi. Günümüzde son on on beş yıl içinde şiir üzerine yazan başka kimse yok. 20 yıl şiir eleştirisi yazdı. Genç şairlerin önünü açtı onlara destek oldu. Yüreklendirdi yön gösterdi. Anlatmakla bitmez Öneş’i" dedi.

'ÖNEŞ'İN KADRİ BİLİNMELİ'    

Şair Aba Müslüm Çelik, Mustafa Öneş'i 70'li yıllardan itibaren tanıdığını söyledi. "Mustafa nesnel ve bilimsel bir eleştirmendi" diyen Çelik, "Az üreten ama çok tutarlı sağlam cümleler kurup konulara toplumsal gerçekçi açıdan bakan bir eleştirmen yazar olarak bilindi sevildi. Çağdaş Türk şiirinin ve yazımımızın önemli bir kalemi hayatını kaybetti. Ama bazı gazeteler haricinde onun hakkında haber yapılmadı. Halbuki bir topluma yön veren onun şairi, yazarı, kalem adamlarıdır. Mustafa Öneş, Çağdaş Türk şiirinin harcında önemli bir katkısı olan bir kişidir. Onunda kadirinin bilinmesini arzu ediyorum" diye konuştu.

'GERİYE GÜZEL SÖZCÜKLER BIRAKTI'

Yazar Ayşe Sarısayın da, "Edebiyat çevresinin başı sağ olsun. Mustafa beyi tanımadan önce kitaplarından bilirdim. Çok efendi, sessiz ve tam bir emekçiydi bana göre çok değerli biriydi. Ölümü hepimize hüzün verdi ama geriye güzel sözcükler bıraktı" dedi.

'BİZİM KUŞAĞIN EN İYİ ELEŞTİRMENİYDİ'

Şair Eray Canberk, "Mustafa ile altmış yıllık bir dostluğumuz vardı ve bizim kuşağın en iyi eleştirmeniydi, bizleri tanıtan bir arkadaştı. Kendi dünyasında bir adamdı. Bizi çok üzdü" diye konuştu.

'KENDİ İZİNİ BIRAKTI'

Şair Necat Tosuner, Mustafa Öneş ile uzun yıllar arkadaş olduğunu söyleyerek "Mustafa önemli bir yazardı ama daha da önemlisi iyi bir insandı. Yazar olarak Türk Edebiyatındaki yeri devam edecek. Daha kitaplaşmamış birçok eseri var. Elli yıllık arkadaşımı yitirdim. Öneş, sessiz sakin geldi, kendi izini bıraktı ve aramızdan ayrıldı" dedi.

'ONUN DEĞERİ ZAMANA AKACAK'

Yazar Tülay Ferah da, "Öneş, büyük bir değerdi. Edebiyatı, dünya ölçeğinde bilen bir kişiydi. Onun değeri zamana akacaktır. Şiirleri ve eleştirileri yaşadı ama şiirde, doğduğu günden beri nöbet tuttu. Şiirle hayatını biçimlendirdi. Uyuduğu yerde kulağına hayatın dizeleri fısıldansın" dedi.


 

ÖNCEKİ HABER

Nazi Soykırımı kurbanları Auschwitz önünde anıldı

SONRAKİ HABER

Elektrik kesintilerine isyan eden mahalleli yol kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...