27 Ocak 2017 11:02

PYD: Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu projesini ilettik

Moskova’daki görüşmeye katılan PYD Fransa Temsilcisi Xalid İsa, ‘Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu projesini ilettik’ dedi.

Paylaş

PYD Fransa Temsilcisi Xalid İsa, davet üzerine gittikleri Rusya'daki görüşmelerine ilişkin Fırat Haber Ajansı'na (ANF) konuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı ile görüşme yaptıklarını söyleyen İsa, “Yaptığımız görüşmede esas olarak bizler onların yaptığı öneri çerçevesindeki anayasanın nasıl olması gerektiği noktasında görüştük” dedi. 

İsa, görüşmeye dair şunları söyledi: 

“Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda yaptığı açıklamadan sonra, Dışişleri Bakanlığı Yardımcısı Bagdanow ve birkaç Rus başkanlık yetkilisi ile görüşmemiz devam etmiştir. Konuşmamızın ekseninde yapılmış olan yeni anayasa teklifi ve önümüzdeki süreçte yapılacak Cenevre dördüncü toplantısı temel alınmıştır. Ve yaşanan engeller hakkında da herkes fikirlerini dile getirmiştir. 

‘KÜRTSÜZ BARIŞ MÜZAKERESİ OLMAZ’ 

Cenevre'de yapılacak toplantı esasında 8 Şubat'ta yapılacaktı ama bunu 28 Şubat'a ertelediler. Burada yapılan konuşmada da bir kere daha ortaya çıktı ki, yapılacak olan bu toplantıya PYD ve Kürtlerin temsilcilerinin katılımı olmadan ve demokratik özerlik projesi esas alınmadan barışçıl bir müzakerenin yapılamayacağı noktasına vurgu yapıldı. Türkiye yanlısı gruplar bu görüşmede, demokratik özerlik projesinin tartışılacağını ve daha etkin bir Kürt etkisinin ortaya çıkacağını anladıklarında kendilerini geri çekip toplantıya katılmadılar. 

DEMOKRATİK KUZEY SURİYE FEDERASYONU PROJESİ 

Yapılan görüşmelerde Kürtler için ‘Kültürel Otonomi’ adı altında bir gündemleri var. Bizler de böylesi bir gündemin yeni yapılacak anayasada yer almasının yeterli olmayacağını belirttik. Biz de onlara 1920'de yapılan bir öneride federal Suriye yapılanması örneğini tekrardan hatırlattık. Onun için de yapılan önerilerin yetersiz kaldığını tekrardan vurgulayarak, bizim yapmış olduğumuz Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu projesinin daha doğru olduğunu savunduğumuzu kendilerine ilettik. Yapılan görüşmelerin devam etmesi gerektiği noktasında bir temennileri olmuştur ve bu toplantıya katılan bazı anayasa yapmaya çalışan kişilerin de yetersiz olduğunu ve bizden bu hususta daha fazla kendileri ile alıp vermemizi istediler. 

‘ÇABALARI GAYET OLUMLUYDU’

Bizim bazı Rus dostlarımızın çabaları gayet olumluydu. Biz de kendilerine Suriye'deki çoklu toplumsal ve kültürel gerçeklikten bahsederek yapmış olduğumuz Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu projesinin daha uygun olacağını ve iyi araştırılmış bir proje olduğunu vurguladık. Böylesi bir proje ile 3 yıldan beri Suriye'nin yüzde 20'sini kapsayan bir alanda yaşamı örgütlediğimizi belirttik. Yetkililer de bizim yaptığımız öneriler çerçevesinde bizden bu projemizin dosyasını istediler ve biz de onlara bütün yönleri ile hazırlanmış olan projemizi teslim etik. Son olarak da gene yetkilileri demokratik bir Suriye'nin ancak bizim yapmış olduğumuz proje ile barışa ve huzura kavuşacağını söyledik ve böylesi bir olumlu ortamda toplantımız sona ermiştir.” (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Tek adam dayatmasına karşı kadın dayanışması

SONRAKİ HABER

HDP, Sibel Çapraz’ı Adalet Bakanı’na sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa