09 Haziran 2012 13:55

TMY çöpe, tutuklu öğrencilere özgürlük!

700’ü aşkın öğrenci “Parasız eğitim istemek”, “Puşi takmak”, “Pankart açmak”, “Newroz’a  katılmak” gibi demokratik taleplerden dolayı cezaevinde. Gün geçtikçe sayıları daha da artan tutuklu öğrenciler için Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi (TÖDİ), H

TMY çöpe, tutuklu öğrencilere özgürlük!
Paylaş

Kadıköy Tepe Natulius önünde bir araya gelen yüzlerce kişi buradan  “Tutuklu öğrencilere özgürlük” pankartı açarak  “TMY çöpe öğrenciler kampüse” “Bize gücünüz yetmez biz kazanacağız” “İçerde dışarda hücreleri parçala” “Eşit parasız anadilde eğitim” sloganlarıyla Kadıköy Meydanına yürüdü.

ORTAÖĞRENİM ÇAĞINDAKİ BİN 500 ÖĞRENCİ TUTUKLU

İskele Meydanında yapılan basın açıklamasını TÖDİ adına Irmak Erdoğan okudu.Türkiye’de  700’ü aşkın tutuklu öğrencinin bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, son olarak buna tıp öğrencilerinin de eklendiğini belirti. Üniversite öğrencileriyle birlikte lise öğrencilerinin de tutuklu olduğunu belirten Erdoğan, “Adalet Bakanlığı verilerine göre 1500 ortaöğrenim çağındaki öğrenci cezaevinde. Bu kardeşlerimizin nasıl hapsedildiğini Pozantı’da gördük” dedi.

‘AKP’LİLER GELİP GÖRSÜN’

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Boyundaki poşu, evdeki ders notları, kitaplar, su faturaları, devlet tarafından katledilen öğrencileri anmak, basın açıklamasına katılmak suç olarak kabul ediliyor. AKP’li bakanlar ‘tecavüzden, cinayetten hapis yatıyorlar’ diyorlar. Arkadaşlarımızın hiçbiri bu suçlardan cezaevinde yatmıyor. Hepsi Kürt olduğu için, devrimci, muhalif olduğu için cezaevinde bulunuyor. Biz iddianameleri açmaya hazırız. AKP’li bakanları da mahkeme salonlarına bekleriz, gelsinler, rezil hukuk düzenini görsünler. Terörle mücadele kanunuzu da özel yetkili mahkemelerinizi de başınıza çalacağız. Ya biz arkadaşlarımızı dışarı çıkaracağız. Ya da bütün bir halkı içeri alacaksınız. Bu sömürü düzenini, bu baskı rejimini yıkacağız. Bize gücünüz yetmeyecek işte meydan.”

Erdoğan’ın ardından Erselan Akdağ da açıklamayı Kürtçe okudu.

DEMİRTAŞ: SİZDEN HESABI GENÇLİK SORACAK

Geleceği, özgürlüğü çalınan gençlerin her zaman yanında olacaklarını belirten Selahattin Demirtaş da şöyle konuştu: “Başbakan kendine muhalif olan herkese öfke kusuyor. Öğrenciler de bu sebeple onun düşmanı. O istiyor ki herkes ona methiyeler düzsün. Padişahım sen çok yaşa desin. Böyle olmayan, parasız eğitim isteyen gençlere 8 yıl ceza veriyor. Uydurma delillerle uyduruk mahkemelerle öğrencileri terörist ilan ediyor.”

Üniversitelerin parasız, anadilde eğitim vermesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “Başbakan ve saz arkadaşları, üniversiteler sizin şirketiniz  değil. Öğrenciler de sizin köleniz değil. Unutmayın bu öğrenciler sadece öğrenci olarak kalmayacak. Sizden hesabı bu gençlik soracak” dedi.

ÇOCUKLARIMIZIN TALEPLERİ BİZİM TALEPLERİMİZDİR

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de toplumun her kesimini olduğu gibi öğrencileri de suçlu ilan eden TMY ve ÖYM’ye karşı mücadele edeceklerini, öğrencilerin her daim yanında olacaklarını söyledi. İstanbul Üniversitesi Öğrencisi Eren Yurt’un annesi Sultan Yurt da “Oğlum iş, ekmek, özgürlük istediği için, parasız eğitim istediği için tutuklandı. Zannetmesinler ki onu tutuklayarak susturacaklar, ben şimdi onun bir adım önünde mücadele ediyorum” dedi.

İstanbul Üniversitesinden tutuklu öğrenci Deniz Küçükbumin’in annesi Emine Küçükbumin de akademisyenlerin, avukatların, öğrencilerin ve siyasetçilerin cezaevinde olduğunu vurgulayarak, “Bizim çocuklarımızın tutuklu olma sebebi ise parasız, anadilde eğitim istemeleri, Kürt ya da sosyalist olmaları. Biz çocuklarımızın her daim yanındayız, onların haklı talepleri bizim taleplerimizdir” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERİMİZİ SINIFLARIMIZDA İSTİYORUZ

Öğrencime Dokunma adına konuşan Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Verda İrtiş. öğrencilerinin tutukluluğundan vicdanlarının rahatsız olduğunu belirtmek için bir araya geldiklerini söyleyerek, “Bu sayı gitgide artıyor. Öğrenciler, tutuklanmayla, gözaltıyla terbiye edilmeye çalışılıyor. Bu zihniyet düşünce ve ifade özgürlüğünün tehlike altında olduğunun bir göstergesidir. Üniversite yönetimlerinin buna karşı suskunluğu da, bilim üreten üniversiteler adına utanç vericidir. Bizler öğretim görevlileri olarak sınıflarımızı tam sayı istiyoruz. Ve tüm öğretim görevlilerini de öğrencilerine sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

Açıklamaların ardından miting Bandista'nın şarkılarıyla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekstil işçileri piknikte buluştu

SONRAKİ HABER

Medya Mahallesi’ne ÇGD’den destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...