27 Ocak 2017 10:21

Uluslararası PEN Türkiye'deki izlenimlerini paylaştı

Türkiye’deki izlenimlerini aktaran Uluslararası PEN, hapishanedeki  gazeteciler ve yazarlar için endişe duyduklarını aktardı.

Paylaş

Uluslararası PEN Yazarlar Derneği, CVK Park Bosphorus Hotel de “Türkiye’de ifade özgürlüğü” basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda Uluslararası PEN Başkanı Jennifer Clement, Uluslararası PEN Direktörü Carles Torner, Uluslararası PEN Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sönmez ve Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin Uluslararası PEN’in Türkiye’de ifade özgürlüğünün durumunu ve hapishanede bulunan gazeteciler ile yazarlar için endişe duyduklarını aktardı.

Toplantıda Uluslararası PEN Başkanı Jennifer Clement, Nobel Edebiyat Komitesi Üyesi Per Wästberg, PEN Eski Başkanı John Ralston Saul, Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, Uluslararası PEN Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sönmez, Alman yazar Peter Schneider, yayımcılar Eva Bonnier ve Ronald Bluden ile PEN Merkezi Başkanları Iman Humaydun, William Nygaard ve Urtzi rrutikoetxea’tan oluşan delegasyon hafta boyunca yaptığı ziyaretlerden edindikleri izlenimleri kamuoyu ile paylaştı. 

Ziyaretler kapsamında yazar, gazeteci, insan hakları savunucuları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve farklı milletvekilleriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Delegasyon ayrıca Hükümetin artan baskılarına maruz kalan gazetelerden Cumhuriyet, BirGün, Agos, Evrensel ve Özgürlükçü Demokrasi gazeteleri çalışanları ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

'151 GAZETECİ CEZAEVİNDE'

Toplantı da ilk olarak konuşan Uluslararası PEN Direktörü Carles Torner, özellikle son bir yıl içerisinde Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunda, Kürt kentlerine yönelik ablukalara dair çalışmalar yaptıklarını ve raporlar hazırladıklarını söyledi. 151 gazetecinin cezaevinde olduğunu kaydeden Torner, "Türkiye'de haber verme özgürlüğünün ve ifade özgürlüğününde yaşanan ihlali raporladık. Barış bildirisine imza atan akedemisyenlere uygulanan ihlalleri raporlaştırdık" dedi.

'3 KEZ OTOBÜSÜMÜZ DURDURULDU'

Uluslararası PEN Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sönmez de, gazeteci ve yazarların tutuklanmadan yargı sürecinin izlenebileceğini belirtti. Sönmez, dün Silivri Hapishanesi'nde bulunan gazeteci ve yazarları ziyaret için Silivri'ye gittiklerini fakat otobüslerinin 3 kez durdurulduğunu belirtti.

'GAZETECİLER VE İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI İLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ'

PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin ise yaptıkları çalışmalara dair değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye’ye dair endişelerini yetkililer ile paylaştıklarını kaydetti. Schoulgin, özellikle Kürt meselesine yönelik endişelerini Ankara ile paylaştıklarını söyledi. Schoulgin, Silivri Cezaevi’ne gittiklerini dile getirerek, gazetecileri ziyaret ettiklerini ifade etti. Schoulgin, engellemelerle karşılaştıklarını, söyledi. Schoulgin, tutuklu gazeteciler ve insan hakları savunucuları ile dayanışma içinde olduklarını söyledi.

'OHAL SÜRECİNDE YAPILAN REFERANDUMUN MEŞRUİYETİ OLMAYACAKTIR'

PEN Eski Başkanı John Ralston Saul, referandum sürecinde muhalif seslerinin kısılmasına yönelik baskıların referandumun meşruluğunu tartışmaya açacağını söyledi. Saul, Demokratik bir referandum sürecinde yetkililerin adil olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi :" Hiçbir olay karşısında politik bir pozisyon almadık, muhaliflerin sesini kısarak seçime gidilemez. OHAL sürecinde yapılacak olan bir referandumun meşruiyeti olmayacaktır"

Uluslararası PEN Başkanı Jennifer Clement, Bakan Avcı ile yaptıkları görüşmeye değinerek, “Her şey normale dönecek” dediğini söylediğini ifade etti.(İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Balbay, hükümeti Aliağa'da mahkeme kararına uymaya çağırdı

SONRAKİ HABER

Barış Manço, Moda’da anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa