27 Ocak 2017 09:49

ABD’li kürtaj karşıtları İsveç’e de el attı

ABD’li kürtaj karşıtı kuruluşun, yürüttüğü lobi çalışmalarıyla İsveç ve diğer Avrupa ülkelerinde de kürtaj karşıtı girişimler yaptığı ortaya çıktı.

Paylaş

Kürtajın yasaklanması için çalışma yürüten merkezi ABD’de bulunan Alliance Defending Freedom (ADF), İsveç ve Avrupa’da kürtaj hakkının kısıtlanması için yeni bir taktik geliştirdi. Bazı ebeler, yaptıkları iş görüşmelerinde dini inançlarına aykırı olduğunu gerekçesiyle kürtaj yapamayacaklarını söylüyor, işe alınmayınca ayrımcılığa uğradığını öne sürerek hukuki süreç başlatıyor.

İsveç Devlet Radyosu Ekot Ajansı, kürtaj hakkının kısıtlanmasını amaçlayan girişimlerin ardında kürtaj hakkının yasaklanması için çalışma yürüten ADF’nin bulunduğunu açığa çıkardı. İsveç’in Jönköping ilinde Hemşire Ellinor Grimmark, 2014 yılının başlarında  eğitimini tamamlayarak ebe oldu. Ancak 3 hastaneyle yaptığı iş görüşmesinde Hıristiyan inancı gereği kürtaj yapmayacağını, gebeliği önleyici önlemler alınmasına katkıda bulunmayacağı söyleyince kendisine iş verilmedi.

Grimmark, aşağılandığını ve inancından dolayı ayrımcılığına uğradığını öne sürerek ayrımcılık ombudsmanı ve mahkemeye başvurdu. Ancak ombudsman ve mahkeme, kürtajın ebelerin temel görevlerinden biri olduğunu belirterek ebeyi haksız buldu.

Grimmark, bu kez de İş Mahkemesine başvurdu. Mahkemeden olumsuz bir karar çıkması durumunda konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağını açıkladı.

ULUSLARARASI KAMPANYANIN PARÇASI

Daha önce de Nyköping kasabasında Linda Steen adlı hemşire de kürtaj yapamayacağını söyleyince işe alınmamış ve mahkemeye başvurarak işveren konumundaki il genel meclisi aleyhinde dava açmıştı. Mahkeme, kürtajın ebelerin temel görevi olduğundan hareketle işvereni haklı bulmuştu.

İsveç Devlet Radyosu, Grimmark ve Steen davalarının uluslararası kampanyanın bir parçası olduğunu, Avrupa’da kürtaj hakkını etkileme amacını taşıdığını ve arkasında ABD’de bulunan dünyanın en etkin kürtaj karşıtı Hıristiyan lobi örgütlerinden biri olan Alliance Defendig Freedom (ADF) olduğunu kamuoyuna açıkladı.

Kürtajın yasaklanması için mücadele eden ADF’nin yıllık bütçesi 350 milyon kron. Örgüt,  internet sitesinde Grimmark’a hukuki ve ekonomik destek verdiğini, İsveç mahkemelerinin olumsuz karar vermesi durumunda davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceğini yazıyor.

GERİCİLİĞİ İHRAÇ EDİYORLAR

Konunun İsveç medyasında geniş yer bulmasından sonra ADF’nin Avrupa Bürosu Şefi Robert Clarke, medyaya “2014 yılında hukuk süresinin başlatılmasıyla birlikte bu davayla ilgilendiğimiz sır değil” açıklamasını yaptı.

ADF üzerine uzun süre araştırma yapan Siyaset Bilimi Doçenti Joshua Wilson, Grimmark davasının ADF’in lobi çalışmalarının klasik bir örneği olduğunu söyledikten sonra “ABD’de buna benzer şeyleri uzun süredir yapıyor. ADF, açıkça stratejisini İsveç’e ihraç etmeye çalışıyor” diyor. (Stockholm/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Antalya demokrasi güçlerinden 'Hayır' çağrısı

SONRAKİ HABER

Adanaspor KaplanpenCHE: Başkanlığa geçit yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa