27 Ocak 2017 06:41

Derdimize derman olabilmek için PEN’den dayanışma gazetesi

Uluslararası PEN, Türkiye'deki gazetecilerle dayanışmak amacıyla 'Derman' adını taşıyan bir gazete çıkardı.

Paylaş

Uluslararası PEN, ağır baskı altında yaşayan Türkiye’deki gazetecilerle dayanışmak amacıyla gazete çıkardı. ‘Derman’ adını taşıyan gazetenin ilk sayısı 22 Ocak 2017 tarihini taşıyor. Projeyi Uluslararası PEN’in Türkiye danışmanı Ege Dündar başlattı. Ege Dündar’ın aynı zamanda editörlüğünü yaptığı gazetenin tasarımı ise Kemal Gökhan’a ait.

Gazetenin başyazısında yayınlanış amacına ilişkin şu ifadelere yer veriliyor: “Türkiye, bağımsız ve eleştirel seslere karşı eşi benzeri görülmemiş bir baskı süreci yaşıyor ve yetkililer kendilerine OHAL altında tanınan güçleri suistimal ederek çok sesliliği ve muhalefeti bastırmak için kullanmaya devam ediyor. Uluslararası PEN, Türkiye’de 180’i aşkın medya kuruluşunun OHAL kararnameleri ile kapatıldığı 150’ye yakın gazetecinin tutuklandığı ve binlerce yazar, akademisyen, sanatçı ve daha pek çoğunun hem işlerinden hem de özgür düşünce haklarından mahrum bırakıldığı bu baskının gölgesinde, dertlerine ufak da olsa derman sunabilmek çabası ile ifade özgürlüğü için mücadele veren meslektaşlarımızın yanındadır.

Bu sembolik gazete, Türkiye’nin içinden geçtiği bu sindirme sürecinde yaşananlara bir tanıklık özelliği taşıyor.”

KİMLER YAZDI?

Türkçe ve Kürtçe olarak iki dilli yayınlanan gazetenin ilk sayısının birinci sayfasında Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat'ın ‘Her Şeye Rağmen: Ben Gazeteciyim’ başlığını taşıyan, ‘Ben Gazeteciyim’ inisiyatifini anlattığı bir yazısı bulunuyor.Yine ilk sayfada ‘İçeriden Sesler’ adını taşıyan bölümde Aslı Erdoğan, Ahmet Şık, İnan Kızılkaya, Ahmet Altan, Cemil Uğur, Akın Atalay ve Murat Aksoy’dan kısa mesajlar yer alıyor.

Can Dündar, Ayşenur Arslan, Webiz Editörü ve Habersizsiniz İnisiyatifi Üyesi Utku Zırığ, Tutuklu Cumhriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun oğlu, Sorbonne Üniversitesi İnsan Hakları Derneği Başkanı Muratcan Sabuncu, OHAL kararmanesiyle kapatılan İMC Tv haber programcısı Banu Güven, OHAL kararnamesiyle kapatılan Taraf gazetesi yazarı Tuğba Tekerek, OHAL kararnamesiyle kapatılan Evrensel Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, Aktör Levent Üzümcü ve OHAL altında gözaltına alınıp serbest bırakılan Avukat Levent Pişkin gazetenin Türkçe sayfalarına yazdı.

Kürtçe sayfalarda ise şu isimlerin yazıları bulunuyor: Kapatılan Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanı Hakkı Boltan, OHAL döneminde tutuklanan ve bir süre hapis yattıktan sonra serbest bırakılan JİNHA editörü Zehra Doğan, OHAL kararnamesiyle kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu Koordinatörü Arif Koşar, Tutuklanan ve bir süre hapis yattıktan sonra serbest bırakılan, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Eş Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya, Mehmet Ali Ertaş.

8 sayfa olarak çıkan gazetenin arka sayfasında ise, Türkiye’de cezaevinde olan gazeteci ve yazarların listesi yer alıyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da tekstil fabrikası yangında kül oldu

SONRAKİ HABER

Buz tutan yolda mahsur kalan araç güçlükle kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...