27 Ocak 2017 04:12

Kılıçdaroğlu: Hayır kazanırsa fiili durum biter

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, referandumda ‘Hayır’ çıkması durumunda “Şu anki fiili durum, kutuplaşma ortadan kalkar” açıklamasında bulundu.

Paylaş

CHP MYK, önceki gün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında basına kapalı toplandı. Yaklaşık üç saat süren toplantıda Kılıçdaroğlu ve kurmayları değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre; Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin hukuku ve hukukun üstünlüğünü savunmadığını belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin OHAL kararıyla siyasi otoritenin emrine girdiğini kaydetti.

‘HAYIR ÇIKARSA…’

Kılıçdaroğlu referandumda halkın ‘hayır’ demesi durumunda Türkiye’nin rahatlayacağını belirterek, “Şu anki fiili durum, kutuplaşma ortadan kalkacak. Ekonomi rayına girecek. OHAL’in olduğu hiçbir ülkeye, hukukun üstünlüğünün olmadığı hiçbir ülkeye kimse yatırım yapmaz. Hayır çıkarsa iki yıldan beri uygulanan fiili durum ortadan kalkar, Türkiye yeniden parlamenter demokrasinin güçlendiği, hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, yargının bağımsız olduğu, basının özgür olduğu bir döneme girer” ifadelerini kullandı.

‘MECLİS RESMEN KAPANIYOR’

Kılıçdaroğlu, Başbakan Yıldırım’ın ‘Meclis güçleniyor’ değerlendirmesine karşılık “Meclis güçleniyor demek akla ziyan. Meclis, resmen kapatılıyor. Sadece içinde 600 tane insan kalıyor. Bakanları atamayan, gensoru hakkı elinden alınan, kanun yapma yetkisini Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle saraya devreden, fesih yetkisini bir kişinin emrine veren Meclis nasıl güçleniyor merak ediyorum” dedi.

‘SADECE GÜLÜYORUM’

Kılıçdaroğlu, Yıldırım’ın CHP’yi “ikbal endişesi” ile suçlayan sözlerine ise “Bir kişi, bir başbakan kendi ipini çekiyor ama başka partileri ikbal beklentisi olmakla suçluyor. Sadece gülümsüyorum” karşılığını verdi.

Anayasa değişikliği teklifinin tam bir rejim değişikliği olduğunu, bunun ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi’ denilerek manipüle edildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bir apartman yöneticisi seçtiniz, dairenizin tapusunu yöneticiye verir misiniz?” diye sordu.

‘GÜLEN BAŞKAN OLURDU’

MYK üyelerinin de söz aldığı toplantıda “2010 referandumunda böyle bir sistem getirilseydi muhtemelen Gülen cumhurbaşkanı seçilecekti. Başkan kim olursa olsun, sisteme karşıyız. Kılıçdaroğlu olsa da karşıyız” ifadelerini kullandıkları belirtilirken, Yıldırım’ın ikbal sözlerine de “Siyasi gelecekleri bir kişinin iki dudağı arasında olanlar ikbal beklentisi içinde olurlar, görmeden imza atanlar ikbal beklentisi içinde olurlar” dedikleri öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İDO ve BUDO'da sefer iptalleri

SONRAKİ HABER

Avcılar istikametinde metrobüs kazası yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...