27 Ocak 2017 01:04

12 Öfkeli Adam

Türkan Kotankıran, '12 Öfkeli Adam'ı kaleme aldı.

Paylaş

Türkan KOTANKIRAN
Sultangazi/İstanbul

12 Öfkeli Adam beyaz perde de gösterilmiş olan ve benim bildiğim en az iki sezondur İstanbul Büyük Şehir Tiyatroları sahnesinde oynanan bir oyun. Latin Amerikalı bir genç adamın babasını öldürdüğü gerekçesiyle cinayetle suçlanmasını konu alan 12 Öfkeli Adam’da sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak cinayetin işlendiği odada bulunmuştur. Gencin mahkemede yaptığı savunma zayıftır ve olanı biteni duyduklarını söyleyen pek çok tanık vardır. Sanık suçlu bulunduğu takdirde idama mahkum edilecektir. Jüri sonuçları pek de şaşırtıcı değildir. 12 jüri üyesinden sadece birisi suçsuz olduğu yönünde oy kullanmıştır. Jüri üyelerini ikna çabaları esnasında 11 üyenin suçlu kararı vermesinin arkasında yabancı düşmanlığı, kanunlara aşırı güven, çoğunluğa uyma, geçmişle hesaplaşma gibi farklı kişisel sebepler olduğu ortaya çıkacaktır.

Toplumun çeşitli kesimlerinden olan jüri üyeleri oldukça sıradan hayatlar sürdürmektedir ve hepsinin de erkek oluşu dikkat çekicidir. Bazıları oldukça sinirli, tartışmayı kavga ile sürdüren ve öteki dedikleri herkesi suçlu görebilenlerden oluşmaktadır. 
Tiyatro oyununda boyunca jüri üyelerinin sınıfsal özelliklerine göre olay karşısında tarafsız ve hakkaniyetli karar verme sürelerine tanıklık ettik.

Hemen hemen her üye sanığın suçlu olduğundan esasen emin değildir, ancak sanığı hemencecik mahkum edip sıradan işlerine dönme telaşları vardır. En çok direnen üyelerin kendi özel yaşamlarında oldukça sinirli ve birçok mağduriyet yaşamış olduğu, sanki başkalarının mağduriyet yaşaması onların yaşadıklarını hafifletecekmiş gibi katı davranmaları oldukça dikkat çekicidir. Ve bütün bu anlatımlarımın dışında bu oyun tam da zamana denk düşen bir duruma işaret etmektedir. Karanlıkta bir mum ışığı gibi olmak ve toplumun algı operasyonlarıyla yönetilmesi... Bugün de memleketimiz algı operasyonlarıyla yönetilirken, buna karşı gelenler ise karanlıkta bir mum ışığı gibidir. 

Gerek filmi, gerekse tiyatrosunu izlemenizi tavsiye ederim.

ÖNCEKİ HABER

'Sendika mutlaka Serapool’e girecek'

SONRAKİ HABER

Cam işçileri: Metal işçisinin açtığı yoldan yürünmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...