27 Ocak 2017 00:34

Akademisyenler: Komisyonla göreve döneceğimize inanmıyoruz

KHK ile ihraç edilen akademisyenler, itirazları incelemek üzere kurulan komisyonun tarafsız işlem yapamayacağını söyledi.

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

KHK itirazlarını incelemek üzere kurulan Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonunu değerlendiren KHK ile ihraç edilen akademisyenler, komisyonun tarafsızlıkla işlem yapacağını ve geri dönüşlerini sağlayacağını düşünmediklerini söyledi. 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle kurulan ve KHK hükümlerine ilişkin başvuruları değerlendirerek karara bağlayacak olan Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonu ile ilgili Ankara Üniversitesi’den ihraç edilen akademisyenlerle konuştuk. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde araştırma görevlisi iken ihraç edilen Cenk Yiğiter, oluşturulan komisyonun tamamen göstermelik bir düzenleme olduğunu söyledi. Komisyonun tarafsızlıkla işlem yapacağına dair umudunun olmadığını kaydeden Yiğiter, “KHK’lerle yarattıkları hukuksuzluklara toplumsal tepkileri de yumuşatmak istiyorlar bir yandan. Umut yaratmak üzerine üretilmiş bir kurum olduğunu düşünüyorum. Komisyondan beklenti içerisinde değilim. Bizlerin geri dönüşünün demokrasi ve hukuk devletinin yeniden tesis edildiği zamanda olacağını düşünüyorum.” İhraç edilen akademisyenlerin hukuki başvurularını yapmaya başlamalarının yanı sıra dayanışma akademileriyle de yan yana geldiklerini söyleyen Yiğiter, ihraç edilenler ve yakınlarının ihraç kararlarının geri döndürülmesi noktasında demokrasi ve barış mücadelesine omuz vermesi gerektiğini vurguladı. Anayasa referandumuna değinen Yiğiter, anayasa referandumundan ‘evet’ çıkması halinde OHAL kararlarının kalıcı hale geleceğini ve ihraç edilenlerin geri dönüşlerini uzatacak bir sürecin yaşanacağı uyarısında da bulundu. 

‘SÜRECİ UZATACAK’ 

Ankara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden ihraç edilen Araştırma Görevlisi Nail Dertli de komisyonun, iktidarın oyalama hamlesi olduğunu söyledi. Dertli, “On binlerce insana yargı yolunu bile dolaylı kanallarla oluşturuyorlar. Bizlerin dönüşü de çok zor olacak bu komisyonla” diye konuştu.

AÜ İLEF’de araştırma görevlisi iken ihraç edilen Aysun Gezen de diğer ihraç edilen akademisyenler gibi komisyonun AİHM başvurularının önünü kapatmak için bir taktik olduğunu düşünüyor. İç hukuk yolu yaratıyormuş gibi yaparak işe dönüşlere ilişkin dava süreçlerinin uzatılmaya çalışıldığını kaydeden Gezen, “Kolaylaştıran değil süreci zorlaştıran bir uygulama. Dönüşümüzün bu mekanizma yoluyla olacağını düşünmüyorum” dedi.

Hukuki süreçleri başlattıklarını belirten Gezen, üyesi oldukları Eğitim Sen’in avukatlarının görüşleriyle birlikte çizilen hat doğrultusunda yargı süreçlerini takip ettiklerini söyledi. Geri döneceklerine inandıklarını söyleyen Gezen, “Şimdilik zor ama biz geri döneceğiz ve bu hukuksuzluklara ortak olan herkes cezasını çekecek. Bunu da mücadele ile yapacağız” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Trump nedeniyle kıyamete 2,5 dakika kaldı

SONRAKİ HABER

Hugo Boss'ta işçiler robotlaştırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...