26 Ocak 2017 21:52

Trump, Suriye ve Irak’ta Kürtlere desteği artırabilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD’e karşı mücadelede Kürtlere desteği artırmayı planladığı iddia edildi.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump'ın Pentagon'dan, Irak ve Suriye'de IŞİD'le mücadeleyi hızlandıracak adımlar için plan hazırlamasını isteyeceği, bu planlar arasında bu ülkelerdeki ABD askeri sayısını artırmaktan Kürtlere desteği artırmaya kadar bazı seçeneklerin yer aldığı söyleniyor.

Associated Press'ten (AP) Lolita C. Baldor'un haberine göre, Trump birkaç gün içerisinde Pentagon'dan Irak ve Suriye'de IŞİD'i yenmeyi hızlandıracak planlar hazırlamasını isteyecek. Bu planlar arasında, bu ülkelerdeki Amerikan askerlerinin sayısını artırmak ve Kürt savaşçılara askeri yardımları artırmak da yer alıyor.

Konu hakkında bilgi sahibi eski ve muvazzaf ABD'li yetkililerin bildirdiğine göre, seçenekler arasında bölgeye daha fazla Apache helikopter göndermek ve orduya rutin muharebe kararı verecek daha geniş yetkiler sağlama da bulunuyor.

Habere göre şu anda Irak'ta 5 bin 160, Suriye'deyse 503 Amerikan askeri bulunuyor. Rakka'yı IŞİD'in elinden almak için ortaya atılan planlardan birisi, bölgeye bir ordu tugayı göndermek. Ancak en büyük ihtimalin, ABD'nin şu ana kadar IŞİD'le mücadele şemsiyesi altında desteklediği Kürtlere yardımı artırmak.

Türkiye'nin ABD'nin YPG'ye verdiği destekten rahatsızlık duyduğu, ancak YPG'nin Rakka'yı kurtarmak için oluşturulan gücün ana bileşeni olduğu, hatta Pentagon'daki bazı isimlerin Kürtlere ağır silahlar tedarik edilmesini savunduğu belirtiliyor. Bu, Obama yönetiminin gündeme aldığı ancak uygulamaya asla yanaşmadığı bir stratejiydi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe taraftarı, Rıdvan Dilmen'i protesto etti

SONRAKİ HABER

THY 146 seferini iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...