26 Ocak 2017 18:28

Gambiya Devlet Başkanı Barrow ülkesine döndü 

Gambiya'nın yeni seçilen devlet başkanı Barrow, iktidarı devralmak üzere ülkesine döndü.

Paylaş

Gambiya'da başkanlık seçimlerini kazandığı halde, yenik başkan Yahya Jammeh'nin iktidarı bırakmaması nedeniyle koltuğu devralamayan yeni başkan Adama Barrow Senegal'dan ülkesine döndü.

Gambiya Devlet Başkanı Adama Barrow'u taşıyan uçak, ülkesinin başkentinde Banjul Havalimanı'na iniş yaptı. Barrow'u coşkulu bir kalabalık karşıladı. İnişin ardından Barrow, Twitter hesabından, "Nihayet eve döndüm" diye yazdı.

Barrow geleneksel beyaz cüppesi ve şapkasıyla uçaktan indiğinde, silahlı Senegal ve Nijerya birlikleri de kendisini koruma ve güvenlik amaçlı olarak havaalanında bulundular. 

Komşu ülke Senegal'e sığınmış olan Barrow, Aralık ayında kazandığı seçimlerin ardından sonucu tanımayan Başkan Yahya Jammeh tarafından düzenlenebilecek bir suikasta kurban gitmemek için ülkesini terk etmek zorunda kalmış, o sırada memleketinde ölen oğlunun cenazesine dahi katılamamıştı.

Gambiya yönetimini darbeyle ele geçirip 22 yıl yöneten Jammeh bölgedeki liderlerin baskısı ve askeri müdahaleleri sonucunda sürgüne gitmişti. 

Başkan Barrow, Senegal'in başkenti Dakar'daki Gambiya büyükelçiliğinde başkanlık görevi için yemin etmişti ancak halka açık resmi yemin töreninin, yakında kendi ülkesinde düzenleneceği açıklandı.

JAMMEH YANLILARI HALA ORDUNUN İÇİNDE

Çeşitli Batı Afrika ülkelerinin birliklerinden oluşan binlerce asker halen Gambiya'nın bulunuyor. Zira yenik başkan Yahya Jammeh yanlısı birliklerin halen ülkenin güvenlik güçleri arasında bulunduğu bildiriliyor.

Hükümet sözcüsü Halifa Sallah, yemin töreninin en kısa sürede Banjul'daki ulusal stadyumda yapılacağını bildirdi. BBC'nin aktardığına göre Senegal radyosuna konuşan Sallah, "Bu etkinlik bir güç gösterisi olacak. Herkes davet edilecek. Başkan, halkına hitap edecek," ifadesinde bulundu.

KAYIP 11 MİLYON DOLAR SORUŞTURULUYOR

Yahya Jammeh, Aralık 2016'da kaybettiği seçimlerin ardından koltuğu bırakmayarak OHAL ilan etmişti. Başta komşu Senegal olmak üzere Afrika ülkelerinin baskıları sonucu seçim sonuçları tanımak zorunda kalan Jammeh, geçtiğimiz günlerde ülkeyi terk etmişti. 

29 yaşında bir teğmen iken askeri darbeyle yönetime gelip 1994'ten beri 22 yıl Gambiya'yı yöneten totaliter devlet başkanının, ülkeden ayrılırken de devlet hazinesinden 11 milyon dolar çaldığı bildirildi. Hükümet sözcülüğü olayın soruşturulduğunu açıkladı. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Konseyi raporunda Türkiye'den basın için 7 talep 

SONRAKİ HABER

Boris Johnson: Esad'ın seçime girmesine izin verilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa